Аграрният туризъм – възможност за привличане на доходи

 In Новини

Има множество различни дефиниции на понятията фермерски, аграрен и селски туризъм, но повечето се обединяват около твърдението, че аграрният, наричан още фермерски туризъм, е подвид на селския. Предполага пътуване, което комбинира селскостопанските или селски условия с продукти от земеделски дейности и самите дейности, обединени в туристическо преживяване.

Според Световната туристическа организация, селският туризъм е продукт, който предлага на посетителите личен контакт, усещане за физическата и човешката среда на селските райони, позволява участие в дейностите, традициите и начина на живот на местните хора. Има много вариации около понятието селски туризъм –  в Гърция означава осигуряване на легло и закуска в селска среда, във Финландия – вили с кетъринг, в холандия – престой във ферма. Едно обаче се възприема единодушно – отварянето на селата и фермите към туристи е ценен маркетингов инструмент за разширяване на портфолиото.

Отварянето на фермите към туристи помага за разширяване на портфолиото

Аграрният туризъм позволява на фермерите да разнообразяват дейността си, качеството на продуктите и базата си, като предлагат включване в различни дейности – хранене на животни, събиране на яйца, изучаване на флората и фауната в района, бране на плодове и зеленчуци, опитване на нови сортове, събиране на сено и др. В Коста Рика например популярен обект за аграрен туризъм са плантациите за кафе, в които туристите сутрин берат кафе, а след това посещават ресторант с най-известните сортове кафе и магазин със сапуни от кафе.

В Италия предлагат на туристи вили в средата на фермата и възможност гостите сами да си наберат плодовете и да си сготвят прясно откъснатите зеленчуци. Сред атракциите във фермите в американския щат Мериленд е преминаването през лабиринтите от царевица и тунелите от слама, брането на тикви и ябълки, както и забавлението хайрид – езда върху слама. Във Вирджиния са популярни сватбите в хамбари, мандри и ферми, с винтидж снимки около бали със сено и гюмове с мляко. Цената на такава сватба е от 2500 до 4000 долара, докато една стандартна сватба струва от порядъка на 20 000-25 000 долара.

Популярни дестинации за аграрен туризъм са фермите за охлюви във Франция – французите консумират най-много охлюви в света – 35 000 тона годишно, като само 3% от това количество се отглежда във ферми, останалото е внос на събрани в природата охлюви. Фермите във Франция имат основна цел – да бъдат показвани на туристите.

През последните години приходите от аграрен туризъм нарастват главоломно – само в периода 2002 – 2017 г. те са скочили тройно и в Съединените щати са достигнали 950 млн. долара. Очакваният комбиниран годишен темп на растеж в периода 2020 – 2025 г. е 11,9% в глобален план. Прогнозата е и за скок на приходите – от 7,45 милиарда долара през 2019 г. на 11,67 милиарда долара през 2025 г.* В Европейския съюз се наблюдава 6% ръст, като интересът в Югоизточна Европа расте най-много – с 30 на сто.

Кои са осемте топ дестинации за аграрен туризъм в света?

На първо място е Тайван, където се развива развлекателен туризъм във ферми с обиколка на полето, опитване на реколтата. Туристите се настаняват в в малки хотели и се изхранват с продукти, отгледани на място на полето. В програмите са включени чаени плантации с най-ценните сортове чай. На второ място е италианската област Тоскана – един от най-важните италиански региони заради своето историческо, художествено, икономическо и културно наследство. Там фермите предлагат автентично и старомодно преживяване с дегустации на местна кухня. На трета позиция е остров Майорка – фермите там са по хълмовете, туристите се наслаждават на типична селска атмосфера, а дестинациите са портокалови и смокинови гори. В Бразилия аграрният туризъм се фокусира около стопанствата за тропически цветя и плодове, фермите за говеда и захарна тръстика. Хавай предлага изключително тропическо фермерско преживяване, а Гренада – посещения на ферми за подправки и какаови плантации. В американския щат Калифорния агротуризмът е източник на доходи, особено във винарските изби и лозята на централното крайбрежие и в областта Сонома. Филипините с безбройните си острови предлагат разходка в ананасови плантации, ферми за орхидеи, малки стопанства, специализирани в отглеждането на папая и питахая, наричана още драконов плод или питая – огромните й цветове се отварят само нощем, затова е известна и като кралица на нощта.

Луксозен аграрен туризъм

В последните години има тенденция и към развитието на луксозен аграрен туризъм. Във Франция веригата „Реле и Шато“ обединява замъци, благороднически къщи и абатства, като обслужването се основава на задължителното поддържане на уникалност по признаците характер, любезност, спокойствие, чар и кухня. Португалия предлага луксозни места за настаняване на любителите на аграрния туризъм – замъци, манастири и крепости, известни като посадас. В Испания т. нар. пасадорес представляват реставрирани резиденции на някогашни благородници.

“Пендара” започва нова дейност с под-бранда “Пендара На село”, с която ще подкрепим онези предприемчиви фермери, занаятчии и селски хора, избрали да развиват семеен бизнес с място за настаняване или хранене, в което предлагат автентични местни храни. Очаквайте скоро повече информация на сайта ни!

*Прогнозата не взима предвид общия спад в туризма заради пандемията от коронавирус през 2020 г. – б. а.

Автор: Екатерина Терзиева

Recommended Posts

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите