Академия “Пендара” започва нови обучения за начинаещи производители на местни храни

Академия „Пендара” ще се проведе отново тази година в периода 3-5 април 2020 г. в София, за да обучава начинаещи микро и малки производители как да започнат бизнес с местни храни. Пет месеца след проведеното първо обучение с подкрепа за регистрация на бизнеса им, близо половината от участниците регистрираха и стартираха бизнес със занаятчийски или фермерски храни, казва инж. Гергана Кабаиванова, ръководител на Академия „Пендара” и управител на Фондация „Локалфууд.БГ”.

С помощта на експерти тридневната програма ще развие уменията на участниците сами да подготвят своята технологична документация и HACCP система и да разработят свой бизнес план, като през цялото време лекторите ще им представят много практически примери. Комплексното обучение обхваща всички аспекти за успешното управление на такъв бизнес. Изяснява какво е местна храна, как европейското законодателство я дефинира, какво кара хората да я купуват, кои са потенциалните ѝ клиенти, какво е тяхното поведение и къде ще могат да бъдат намерени. От лекторите в маркетинговия блок – инж. Гергана Кабаиванова, Иван Бондоков и Валентина Куцева, обучаващите се ще научат какво отличава предприемачите в микробизнеса, кои са седемте предимства „малък, но могъщ“ и как малките производители могат да се конкурират и да си взаимодействат с големите играчи на пазара.

Какви лица привлече досега Академия „Пендара”?

Ако известният български писател, общественик и политик Стоян Михайловски е бил човек на интелектуалните занимания, изкушен от тънкостите на юридическата наука и преподаването на френски, то неговият потомък Николай Михайловски (33г.) предпочита гумените ботуши, уханието на земя, отглеждането на над 20 сорта домати и правенето на вино. Най-новото му начинание е производството на свръхвитаминозния сок от житна трева, който има антиканцерогенно действие. Толкова е увлечен от земеделието, че първоначално започва да отглежда домати и пипер в саксии в столичния кв. „Лозенец”. Основният бизнес на Николай е печатна реклама, но вече има две зеленчукови градини, произвежда бели и червени вина, а планира отварянето и на цех за екстракция на сок от житна трева.

Друг успешен участник в Академията е Андреана Павлова от Варна. По образование е инженер, работила е като барманка, водна спасителка на басейн, отговаряла е за финансите в голяма чуждестранна фирма. Завършва курс за професионални сладкари и за да натрупа опит и изучи занаята, работи в различни сладкарници. На 21 юли 2019 г. тя отваря собствената си сладкарница „Sweet Rose” във Варна, а помощ с документацията и регистрацията в БАБХ й оказва инж. Анна Филипова, експерт по НАССР, която е сред консултантите на „Пендара”.

Вдъхновяващ пример са и семейство Ани и Деян Герасимови – тя е завършила славянски филологии, маркетинг и международни връзки, но цялото си свободно време отдава на лимеца. Той изоставя високодоходна кариера в семейната туристическа компания и се заема с орехите.. Отглежда над 300 декара с българските сортове „Извор 10“, „Шейново“, „Дряново“. Ореховите ядки се продават пакетирани за свежа консумация на едро и дребно, като първокачествената продукция се изнася в Белгия. От няколко години в междуредията на ореховата градина сеят лимец – по този начин няма заплевеляване. От зърната Ани прави лимецова смес за бирен хляб.

Успешен тандем в производството на храни са и Елена и Николай от Варна – дългогодишни кадри на една от най-големите печатници в страната, а Елена дори и мениджър на висока позиция. В последно време двамата подаряват всяка свободна минута на селския труд, варенето на сладко, приготвянето на малиново вино и оцет от ябълки и вишни. С Николай отглеждат малини в село Момчилово, община Ветрино. Сортовете са „Български рубин“, „Люлин“, „Полка“, но търсят подходящи сортове и за производство на вино. Елена вари сладка от малини и ягоди, а миналата година за пръв път експериментира с „купажи“ – сладко от ягоди с роза дамасцена, с мента, с водка, комбинация от ягоди и ревен. Николай прави оцети от ябълки и вишни. Засега произвеждат от всичко в малки количества за собствени нужди и за приятели.

Друга от участничките в Академия „Пендара” отвори сладкарница „Art&Tart”. Валентина Михайлова е журналистка от програма „Христо Ботев” на БНР и отдавна мечтае да произвежда и предлага красиво изработени бонбони и торти. Сладкарницата отвори на 17 февруари т. г. в Зона Б5 в София, а пожеланията са всичко да върви по мед, масло, по торти и бонбони.

Включен е модул, посветен на бизнес моделирането, който ще помогне на стартиращите предприемачи да формулират маркетинговите си цели и да се позиционират на пазара. Дизайнът на продукта, опаковката, магазина, ресторанта, както и рекламните стратегии, нуждата от сайт и електронен магазин за микро бизнеса също ще бъдат включени като важни за успеха.

Обучението през втория и третия ден ще бъде фокусирано върху управлението на системите за безопасност и качество на храните в микропредприятията. Лектор е д-р Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), бивш съветник в Мисията на Република България към ЕС в Брюксел по безопасност на храните и експерт в Генерална дирекция SANCO към Европейската комисия. Той ще направи кратък преглед на европейското и българското законодателство по безопасност на храните. Д-р Костов ще разясни какви са изискванията към микропредприятието за производство и малките обекти за продажба на храни.

Този блок от теми включва и най-значимата за микробизнеса – каква гъвкавост е допустима при прилагане на системите за управление на безопасността на храните, основани на принципите на HACCP. Експертът ще разясни облекченията при изграждане на микропредприятия, технологичната поточност на процесите и въвеждането на програмите за самоконтрол.

Третият модул е върху управлението на безопасността на храните за малките търговци на дребно – идентификация на опасностите, класиране и контрол в месарски, хранителни, хлебни, рибни и сладоледени магазини.

Какъв е профилът на обучаващите се в Академия „Пендара”?

По-голямата част от хората, които стартират бизнес с фермерски и занаятчийски храни, нямат образование и професионален опит в областта на производството на храни, показват резултатите от проучването на участниците в обучението на Академия „Пендара” през 2019 г. Не малка част от тях изобщо нямат опит в развиването на собствен бизнес. За повечето доходът от продажби на фермерски и занаятчийски храни не е достатъчен, за да се издържат, затова поддържат още един свой бизнес или генерират приходи от други дейности. Основната група хора, които се включват в обученията на Академия „Пендара”, са:
– без образование в областта на храните или занаятите (55%);
– без опит в продажбите на домашни, занаятчийски и/или фермерски продукти, но с желание да започнат (60%);
– без регистриран бизнес в БАБХ (75%);
– с интереси към следните производствени сегменти:
            – земеделие, животновъдство, пчеларство и/или билкарство (60%);
            – производство на сладка, лютеници и други консерви (45%);
            – къщи за гости, семейни хотели или друг туристически бизнес (30%);
            – млечни продукти (5%);
            – винарство (5%).

37,5% от анкетираните генерират около 30 -50% от доходите си чрез продажба на занаятчийски и/или фермерски храни. За други 37,5% тези доходи са под 10 на сто. Почти половината от анкетираните имат и друг бизнес, различен от продажбата на занаятчийски и/или фермерски продукти. 1/5 от тях възнамеряват да движат двата си бизнеса паралелно, а ¼ планират да се оттеглят от първия, за да се фокусират само върху бизнеса със занаятчийски и/или фермерски храни. 29 на сто от анкетираните са отговорили, че до момента не са имали изобщо свой собствен бизнес и за първи път планират такъв със занаятчийски и/или фермерски храни. Като една от най-големите спънки при стартирането на свое производство 61% от хората посочват, че са имали затруднения да убедят БАБХ, че изборът им на производствено помещение е правилен.

В третия ден от обучението е планиран панел, посветен на фестивалната култура, на аграрния и гастрономическия туризъм. Антония Чиликова, завършила „Биоразнообразие и мениджмънт” в Оксфорд и „Международен алтернативен туризъм” в НБУ ще говори за организацията на фестивални събития, възможностите за допълнителни доходи чрез агро-, кулинарен/гурме и селски туризъм и отварянето на фермите към външни посетители. Екатерина Терзиева – журналист, издател на медията за земеделие и храни Агроновините и тур лидер на гастрономически и винени турове, ще говори за гастрономическия и аграрния туризъм като преживяване за опознаване на местните общности и култура чрез храната и хората, които я произвеждат.

На 5 април е планирана и дискусия по казуси за преструктуриране на микробизнес за преработка на зеленчуци и производство на хляб и хлебни изделия, както и за възможностите за финансиране на стартиращите микробизнеси. В заключителната част на Академия „Пендара” е планирана нетуъркинг сесия, в която успешни действащи производители на местни храни ще представят бизнеса си. За обучението на стартиращите предприемачи е осигурено частично финансиране от Фондация „Америка за България“, но се изисква и самоучастие в размер на 300 лева.

Обучението включва:

– 5 панела: бизнес моделиране и маркетинг + управление качеството и безопасността на храните + финансиране на стартиращ бизнес + идентичност на местните храни + нетуъркинг с успешни действащи бизнеси от района
– Сертификат за проведен HACCP курс
– Дигитален формат на изнесеното съдържание
– 6 кафе-паузи
– 3 обяда с готвена храна

Бонуси:

– Персонална технологична документация (НАССР/ТД/ДПП) и насоки за процедурата по регистрация в БАБХ, изготвени от експертен екип на стойност 150 лева;
– Персонални консултации от експерти по маркетинг и бизнес планиране;
– Едногодишен абонамент за Клуб „Пендара“ в localfood.bg – платена ресурсна база с най-новите наръчници и статии от собствени и външни експерти;
– Отличителен стикер за витрина със знак „Пендара“ за контролиран нов бизнес;
– Най-добрите проекти ще бъдат наградени с рекламна статия на стойност 300 лева в www.localfood.bgРегистрация за Академия Пендара

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.