Борислав Крумов от Раждавица

Миналото лято, когато за първи път посетих Кюстендил, бях готова да си тръгвам, когато Миродинка рече “Трябва да те запозная и с Борислав. Той прави вълшебства за Раждавица!” Мислех си, че вече съм толкова очарована от това райско кътче на България, че съм се наситила на хубавини и че повече няма какво да ме грабне, но имало да става, казват хората по селата.

Борислав Крумов е от онези българи, за които корените, историята и традициите са над всичко. Научих го още в първите минути от запознанството ни, когато тури резето на магазина си в Кюстендил и хукнахме да гледаме Земите на Майстора, защото аз не разполагах вече с много време. Той е така сладкодумен, че като вземе тон за реч, не можеш го прекъсна, дори и да бързаш за влака. Отваряш сетива и се потапяш в историята му – от времето на бизнесмен в София, през усилията му за туризма в Община Кюстендил като нейн секретар до решението му да се посвети на възраждането на село Раждавица. Купил няколко стари къщи в селото и постепенно, със собствени средства ги превръща в етно център. Една е Фурната, друга е художествена галерия, трета е занаятчийница, четвърта е Къща “Старата Череша” През последните месеци, с малко помощ и от Фондация “Америка за България”, превърнахме едно от помещенията му в бозаджийница, където можете да видите как се прави боза по автентичен начин, да я опитате. Наред с това, Боби е сред инициаторите на Rajdavica Film Fest, Празник на пеперудите в селото, както и на подкаст, свързан с местната култура. Вдъхновител е и на Празника на плодородието в Кюстендил.

Полъх на свежест и надежда в тази хубава история носи и неговата дъщеря – прекрасната Димана с ангелски глас, сръчни ръце и смели мечти. Винаги, когато посреща гости заедно с баща си, ще чуете възхитителните ѝ фолклорни изпълнения, ще замесите заедно хляб и ще ви упъти какво още да видите в района.“

Каним ви и вие да срещнете този впечатляващ българин, да посетите етно центъра в Раждавица, който е създал, да направите селска боза и баница и да ви разведе покрай Шегава.

Снимки: Анатоли Костов
#ПендараНаСело

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите