Да комбинираш вкусовете на България

Нов магазин за български вина и качествени мезета отвори в София. Казва се “Купаж”, на “Солунска” 42. Открит е в началото на август 2017 г. Уговаряме си среща със собственика на бизнеса Александър Ангелов. Той има сериозен опит в тази дейност като собственик на сайта www.bgbakalia.com. Деловият ритъм в София е съвсем различен от този в провинцията, нещата се случват бързо и без сантименти. По този начин върви и търговията с храни и напитки.

Но в “Купаж” е малко по-различно. Пристигаме в момент, когато Александър и неговата сътрудничка имат много работа – довършват кетъринг за голямо бизнес събитие на съседна улица. Докато режат мезета и ги опаковат, разменяме няколко думи с него, но явно ще се наложи да поизчакаме по-спокоен момент. Той отива да занесе поръчката, а аз се заприказвам с момичето. Тя е студентка в Техническия университет, учи индистриален дизайн. Питам я за жълтите сирена на витрината, оказва се добре запозната с технологията. Родом е от Смилян, изкарала е стаж в местната мандра. Интелигентна и отговорна, подобен служител е мечта за всеки. Александър се връща и тя тръгва в края на изморителен ден. А ние почваме да си говорим с него.

Създаването на магазина било естествено продължение на един дълъг процес. Когато Александър и неговата съпруга създали сайта Bgbakalia.com преди шест години, по това време в София тепърва прохождала модата за консумация на фермерски храни. Постепенно интереса се повишил, появила се и конкуренция. Александър имал и друг бизнес със заведение за хранене, където инвестирал доста средства, но нещата не потръгнали. В крайна сметка се зародила идеята за това място в началото на тази година.

Той направил първоначални проучвания и се спрял на стабилни партньори – негови стари познати от бизнеса му с електронната търговия на храни. За подбора на вино се доверил на приятели. На стената в магазина има голяма карта на България, където с точки и надписи са обозначени местата, откъдето зареждат продукция. Всичко е много нагледно и приятно за окото, човек се чувства уютно, а интериора създава желание да поостанеш. Докато си говорим влизат и клиенти, изглеждат ценители на хубавото вино и се доверяват на съветите на Александър какво да си вземат за мезе от витрината. През това време ние опитваме студен димят и козе сирене от района на Дряново, и никак не ни притесняват тези прекъсвания. Седнали сме удобно на високи столове, а над главите ни висят цели еленски бутове, от които може да се реже мезе при необходимост. Продуктите определено са много добри, а качеството се контролира с дегустация от страна на собствениците на “Купаж”. Може би това е подходящ начин за селекция на вкусовете от България.

Когато случаен минувач преминава по тротоара отвън, веднага му прави впечатление стилната витрина, красивите надписи и логото на магазина. Оказва се, че съпругата на Александър е завършила в УАСГ и владее до съвършенство изписването на шрифтове. Определено калиграфските ѝ способности са на високо ниво. Но преди всичко тяхната гурме култура движи бизнеса им, както и любопитството да търсят и откриват нови вкусове и комбинации от различните части на страната. На един от рафтовете има плодови сокове. Питам кой ги произвежда. Оказват се с произход от подножията на Странджа, недалеч от Ямбол – в село Поляна. Това са наемодателите на магазина им, които са био производители и имат къща за гости. Но не довършваме темата, а решаваме да тръгнем. Денят се оказва дълъг за всички, а сме вече повече от два часа там и почти сме изпили бутилка вино.

“Купаж” е отворен от понеделник до събота, с работно време от 10 до 22 ч. На място се предлагат дегустации на вино и сирене за групи с предварителна резервация, а за индивидуални постетители може да стане и спонтанно. За повече информация е добре да се обадите на място.

Магазин "Купаж"
София, ул. "Солунска" 42
тел.: 0884 170 301, e-mail: coupage42@gmail.com
Facebook: Купаж

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара