Добрите шоколадови вълшебства на Станимира Георгиева

„Шоколадът е смес от добри съставки, експерименти и любов. Вложих въображение, творчество, благодарност и прах от звезди и мечти, за да дарявам радост. Всичко започна с мечта и със силата на въображението“, разказва майстор шоколатиерът Станимира Георгиева. В своята „StanimiraChocolate House“ тя прави ръчно приготвени бонбони като дава шанс за развитие и реализация на хора в неравностойно социално положение, защото „шоколадът е за това – да създава и дарява добро“.

Всичко започва преди няколко години, докато Станимира прави успешна кариера като мениджър“Човешки ресурси“ в международна финансова корпорация.  Тя и съпругът й обожават шоколад и един ден той решава да я изненада като й подари пътуване до Белгия с цел дегустация на прочутите белгийски шоколади. По стечение на обстоятелствата вместо за дегустация ваучерът е за професионален курс по шоколатиерство. Организаторите искат Таня да им изпрати сертификатите си за предишни обучения. Първоначално тя решава, че й искат дипломите за средно и висше образование и се учудва, тъй като е завършила математика в гимназията и в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Оказва се, че белгийците й искат професионални дипломи по шоколатиерство.„Така в продължение на година и половина трябваше да изучавам майсторството при приготвяне на шоколада и да издържа седем изпита, преди да замина за Белгия и да се обучавам за мастършоколатиер“.

Таня започва безкрайни опити у дома, през ръцете й минават над 100 кг суровина – „вечер до 3 часа бърках шоколад. Пекохме, хвърляхме, съседите похапнаха, кучетата също“, разказва тя. Започва да носи шоколадовите си бонбони на колегите в работата. Хората от фирмата харесват изделията й и започват да правят малки поръчки за различни поводи – рождени дни, за подарък, за корпоративни събития. Но не това е моментът, който води до обрата в живота на Станимира Георгиева. През цялата си кариера в отдел „Човешки ресурси“ на финансовата корпорация тя се убеждава, че хората имат неограничен потенциал – „важно човек да получи шанс, за да се разгърне той. В работата си имах добри ментори и професионална подкрепа да постигна нещо. Така с моя съпруг решихме да дадем шанс на хора с физически и ментални проблеми, които не са имали нашия шанс“.

Социалната идея е в основата на бизнеса с шоколадовата работилница.  Таня и съпругът й често подпомагат фондации като по време на маратони събират дарения. Веднъж за едно състезание тя носи шоколад на организаторите с идеята той да е награда за победителите в турнира. От фондацията обаче решават да продадат изящните бонбони и казват на Таня, че по този начин им помага много повече. Така се оформя и бизнес моделът на шоколадовата работилница – фондациите продават шоколада на Таня на благотворителни базари, на корпорации спонсори и така събират средства за каузите си.

Още при основаването на своята „StanimiraChocolate House“ Таня и съпругът й решават 10% от печалбата да е за социални каузи. „Искахме да правим бизнес, който да създава работни места, да има социална идея и да носи много радост“. Шоколадовата къща работи с фондация „Светът на Мария“ в чийто дневен център „Светове“ се обучават над 36 души с различна форма на интелектуални затруднения. Целта на работата с тях е да развият такива умения, че да се адаптират към външния свят и да бъдат независими хора. Такапрезоктомвриминалата година в шоколадоватакъща е нает на работа човек с интелектуални затруднения, който вече е добре обучен в тайнствата на  шоколада.

Шоколадовата къща е партньор и с фондация „Дечица“, която работи с деца от домове на възраст от 3 до 18 г. Неправителствената организация следва максимата, че децата трябва да се научат сами да си ловят риба, а не да я получават наготово. И ги подкрепя по всякакъв начин – материален и духовен. Благодарение на организацията „Мулти-култи“, която работи за интегрирането на различни членове на общността като ги потапя в обичаите, храните, песните и традициите на другите, шоколадовата къща става домакин на 16 деца бежанци и други малчугани, които рисуват върху бонбоните и правят усмихнати личица от шоколад.
Отчисленията от печалбите на шоколадовата работилница отиват и за други социални проекти, свързани със здравеопазване, социална интеграция, обучения, активен начин на живот. За отварянето и оборудването на „StanimiraChocolate House“ Таня и съпругът й влагат изцяло собствени средства. Той е и човекът, който най-много я подкрепя в новото й начинание. Помагат им и най-близките приятели.

Суровините за производството на шоколад, с изключение на сметаната, са изцяло вносни. „Тъй като какаото се произвежда предимно в страни от Третия свят, където трудът на хората обикновено не е платен добре, стремим се нашите доставчици да имат колкото се може повече сертификати за екологичния добив и преработката на какаото, да ни гарантират, че част от печалбата отива за справедливото  възнаграждение на хората, заети с производството“, казва Таня.

Като най-успешни в новия бизнес тя определя откритостта, новите идеи, стремежът към повече от отлично качество на продукцията. Едно от най-трудните неща в началото се оказва ваденето на разрешителни, наемането на помещение, разрешенията от общината за преустройството му.  А трудности има непрекъснато – „няма момент, в който да кажем, че нещо е станало, вече сме го преодолели и всичко върви гладко“.
Опитът на Таня в корпорацията я учи на финансова дисциплина, затова тя непрекъснато мисли как да подобри дейността си. „Правим постоянно анализи от счетоводна гледна точка как да оптимизираме работния процес и как с по-малко производствени часове да имаме повече продукция, да сме повече при клиентите, по изложения, презентации, директни продажби“.

Занапред Таня иска да развива бизнеса си и освен шоколад да произвежда и сладолед. И понеже в шоколадовата работилница правят все по-сложни неща, нуждата от повече помощници става все по-голяма. Станимира Георгиева се надява да наеме, обучи и даде професия на поне още двама души от дневния център „Светове“. Защото  „мечтата ми беше шоколадът да е средство, чрез което хората откриват свои таланти, творят и създават добро“.

Шоколадова работилница „StanimiraChocolate House“ ,
София, ул. „Сердика“ № 42
Тел. 0888 939 947
Имейл: stanimira@stanimirachocolatehouse.com

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.