Ангелина Рончева
0 средна оценка (0 ревюта)

Добре дошли в очарователното планинско село Розовец, където се намира Damascena - уникално място, което съчетава богато културно наследство, възхитителни кулинарни изкушения и спиращи дъха природни пейзажи.

Вашето изживяване започва в нашата кулинарна работилница, където лично ще ви преведем през процеса на създаване на някои традиционни и вкусни лакомства. Ще споделим нашия собствен опит с вас, докато приготвяме най-възхитителните мандраджийски катми на сач, използвайки древна рецепта, която сме наследили от бабите си. Тези катми са направени със специално сурватково тесто, което придава уникален вкус и текстура, които със сигурност ще харесат.

За да утолим жаждата си, ще приготвим освежаващ айран от домашно подквасено мляко. Тази традиционна напитка е не само вкусна, но и изключително освежаваща, идеална за наслаждаване сред красивите околности на селото.

Десертът ще бъде възхитителен йогурт, приготвен с помощта на нашето собствено домашно кисело мляко, подсладен с разкошно домашно сладко от смокини, череши или други плодове в зависимост от сезона. Всяка хапка е празник за сетивата, перфектният завършек на вашето кулинарно приключение.

След като се нахраним, ще се впуснем в едно незабравимо пътешествие из района, като напълно се потопим в красотата на природата и опияняващия аромат на маслодайна роза, която е кръстена на самото село - Rosa Damascena. Научното наименование на розата произлиза от нейното пътуване от Индия през Персия, Сирия и Турция, преди да намери своя постоянен дом в нашите земи.

По време на обиколката си ще разгледаме няколко забележителни места, включително Слънчевата врата - мегалит, който някога е бил използван за измерване на времето. Този древен паметник стои като свидетелство за човешката изобретателност и връзката ни с природата.

Ще се възхитим и на Правите камъни, друг мегалитен обект, показващ уменията на древните строители и тяхното разбиране на баланса и стабилността.

Не пропускайте възможността да посетите и Тракийското люляково светилище, място, посветено на почитането на божествения дух чрез ритуали и жертвоприношения. Това светилище е доказателство за богатата история и духовност на региона.

Докато денят преминава в нощ, вие ще имате възможност да се свържете с природата, да оцените наследството и да се отдадете на момента сред успокояващата атмосфера на село Розовец и околните му забележителности. Това наистина е преживяване, което надхвърля обикновеното хранене и екскурзия, превръщайки се в дълбоко лично пътуване през времето, културата и красотата на този специален регион.

Предложения на домакина

  • Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто

    54 лв.
    Виж

Показване на единичен резултат