Ферма Фиданото опакова само в хартия

Зад “Фиданото” стоят двама младежи – Мириам и Александър. Тя е от Бургас, той от София. Заселили са се по средата между двата града в първомайското село Брягово, където се занимават със земеделие. Срещам ги на фермерския пазар в Пловдив. Въпреки августовската жега и слабия човекопоток, те изглеждат щастливи. Поводът да се видим е тяхната практика да използват само хартиени опаковки за стоката си. Това е нещо съвсем естествено според тях. По аналогичен начин стоят нещата и във Варна, където стремежът за екологични опаковки е част от цялостната стратегия на тамошния фермерски пазар, стартирал инициативата “Фермерски пазар без пластмаса” преди няколко месеца.

Мириам и Александър са млади родители. Детенцето им е на няколко месеца. То е заедно с тях на жегата и сладко спи. Използвам това, за да ги поразпитам за тяхната фермерска дейност. Започнали преди няколко години в друго село в района на Първомай. Преместили се в Брягово през 2016 г., където намерили своето място. Обработват 4 декара градина с различни зеленчуци и плодове, като предлагат пресни неща според сезона. Участват на фермерския пазар в Пловдив от две години. Разчитат много на поръчките, които получават чрез социален клуб „Нещото“, където всеки петък зареждат кошници с продукти. На подобен принцип доставят продукция и в клуб „Отсреща“ в Пловдив. За тях изглежда съвсем естествено да избягват найлоновите торбички, когато опаковат стоката си.

Фидано е място в градината, където се отглежда разсад. Това е дума, характерна за долното течение на река Марица. Думата се среща и в гръцките села, навремето доминирани от етнически българско население. Мириам и Александър харесали тази дума и така нарекли фермата си. Разчитат предимно на собствените си сили в работата, но през топлите месеци от годината работата се увеличава. Тогава те канят доброволци. Засега се отзовават предимно чужденци, повечето от тях без никакъв опит в земеделието. В замяна на труда си, доброволците получават подслон и храна. Средно се задържат десетина дни. Едновременно във фермата могат да подслонят до трима души. Регистрирали са се в платформата wwoof.com. Това е световна мрежа за доброволчество в земеделието. През тази есен очакват двама американци с опит, които искат да останат поне две седмици. Разчитат на тяхната помощ, защото ще има доста работа в градината.

„Фиданото“ предлагат сезонна продукция от март до ноември. Докато си говорим, започват да се появяват първите клиенти – купуват картофи, моркови, домати. Цените не са като в супермаркета, но според Александър това е справедливата цена за техния труд. Продукцията им е изцяло натурална, без използване на никакви химически препарати за растителна защита. Двамата вярват, че това е устойчив начин да съществуват и да бъдат доволни от работата си. Щастието за тях се намира на село, в тяхната ферма и сред приятелите им. Александър ми разказва, че в началото техните съседи в Брягово ги гледали малко странно, но бързо ги приобщили към местната общност.

В България движението за доброволчески туризъм на село, при който гости на дадена ферма отиват там, за да работят срещу храна и подслон, е сравнително нова и непозната практика. Повечето гости са чужденци, а някои от фермите също се стопанисват от чужди граждани. Човек лесно може да ги изброи в платформата на „ууфърите“, както ги нарича Александър. Наскоро посетих подобно място в село Чеплетен в долината на Горна Арда, където французинът Габриел живее от десет години и подслонява доброволци. Това е интересен паралелен свят на солидарната икономика.

Довършваме разговора с Мириам и Александър, когато бебенцето им се събужда. Пожелавам им успех и се надявам, че повече млади хора ще направят техния избор. На село животът е много по-спокоен. А поводът да се видя с тях е нещо съвсем естествено – използването на хартия вместо пластмаса и найлон за опаковане на земеделската им продукция.

Ферма „Фиданото“
Село Брягово, община Първомай
e-mail: moetofidano@gmail.com
FB: Moetofidano

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара