Фермата на Дейв Дюмареск храни хора с ниски доходи

 In Бизнес истории

Фермата на земеделския производител Дейв в Масачузетс работи по програма за солидарно земеделие сред хора с ниски доходи. Тя е част от Североизточния алианс за биологично земеделие, който комбинира заинтересованите страни от секторите жилищно настаняване, обществено здраве и устойчиво селско стопанство. Фермерът Дейв Дюмареск се стреми да отговори на общата цел на стопанството си и партньорите от града: подобряване на достъпа до биологични храни на групите с ниски доходи и маргинализираните общности.

По Програмата използвал екип от специалисти и агенции, за да създаде успешен модел за доставки в по-бедните квартали на Бостън.

Фермата на Дейв се намира в Дракут, Масачузетс, на около 30 мили от кварталите със социално слаби хора, които обслужва. Собственикът на стопанството е роден в градчето. Работил е като инструктор за органично отглеждане на култури в Корпуса на мира в Еквадор, отговарял е за зимните образователни програми в оранжерия за устойчиво земеделие в Грузия. През 1997 г. се завръща за постоянно в родното си място. Сега, с повече от 20 локации за доставка в Дракут и част от Бостън, Дейв предлага по-ниски цени, които потребителите с ниски доходи могат да си позволят. Фермата започва да работи на принципа на солидарното земеделие сред уязвими групи през 2007 г. Благодарение на доставките за клиенти с различни нива на приходи, които получават продукти от едно място, програмата работи на принципите на всеобщото равенство. Лорънс, партньор от общността, помага с администрирането. То е от решаващо значение за фермата и организацията на доставките за по-бедни хора в Роксбъри и Бостън. Джинджър Търнър, който управлява програмата за солидарно земеделие във фермата на Дейв, казва, че с администриране помага и Центърът за здравеопазване в източен Бостън. Това дава възможност на стопанството да стъпи на пазара.

Необходими са ни 50 поръчки, за да организираме доставка към дадена общност, казва Дюмареск. „За нас е трудно да стартираме, но веднъж като го направим, стоим устойчиво – нашите цени са по-ниски от тези на другите ферми, които работят на принципа на солидарното земеделие”, казва Дейв. Седмичният абонамент за продукти от фермата му струва около $ 21,50.

Макар че Дейв е дълбоко свързан с органичното и устойчиво земеделие, фермата му не е биосертифицирана. Въпреки това, като изчислява своите разходи и оценява пазарите си, фермерът смята, че има ниша за модел на солидарно земеделие като неговия. Но не е лесно да се задържи интересът на клиенти с по-ниски доходи. Понякога им доставяме продукти, които те никога не са виждали, например броколи, и не ги приемат никак добре, казват Дюмареск и Търнър. От друга страна системата на разплащане е доста различна, отколкото в обичайните ферми за солидарно земеделие. Стопаните не получават авансово никакви суми, за да си гарантират приходи и да намалят рисковете, а плащането идва наведнъж в края на сезона, тъй като абонатите внасят сумите през Програмата за допълнително подпомагане на изхранването (Supplemental Nurtriton Assistance Program – SNAP, б. р.), използвайки системи за разплащания като SNAP и ваучерни програми.

Дюмареск казва, че няма никакво намерение да се отказва от бостънския пазар, макар в последните години растежът да е много слаб. И ако все пак има успех, той се дължи на ангажиментите за обучение за добро физическо здраве от страна на градската общност и партньорите в хранителния сектор. Стабилността и споделянето на фискалните разходи намаляват пречките пред осъществяването на доставките на тези нетрадиционни пазари.

”Моделът изобщо нямаше да е успешен, ако не работехме с толкова качествени партньори”, казва Дрю Лав, координатор на програмата за солидарно земеделие сред общности с ниски доходи в Northeast Organic Farming Alliance-Massachusets (NOFA/Mass).

Ключовите фактори за успеха

1. Партньорите имат обща мисия да помагат на хората от града да получат достъп до местни, свежи храни и то по икономически най-изгоден начин
2. Улесняване на платежните механизми за купувачи с ниски доходи
3. Проучване на ползите за здравето от програмата за солидарно земеделие в сътрудничество с местни здравни партньори
4. Разработване на програма за оценка на обществената подкрепа

NOFA/MASS координира доставките, докато жилищните власти и уелнес центровете прилагат образователни програми за абонатите от общността. Ръководителите в Madison Park Development Corporation са особено активни при включването на програмата в различни здравни и уелнес инициативи, провеждани сред общността.

Партньорите от общността помагат за управлението на паричните средства и събиранията на таксите на местно ниво – нещо, което е непосилно за самия Дейв.

Възможността за плащането на доставки веднъж в седмицата е ключово за успеха на програмата за солидарно земеделие в Източен Бостън, казва Мария Инфанте от Project Bread. “Гъвкавостта е важна за демографските групи с ниски доходи”, допълва тя. “Преди, когато искахме по-ниски такси от хората, те често забравяха да ги плащат”, разказва Али Смизър, който работи в програмата на EBNHC Let’s Get Movin. Смизър ръководи лидерски програми в Градския здравен център и в училищата, включително извънкласни дейности и хранителни програми. Неговият център е един от 35-те подобни в района на Бостън. Те помагат да се разяснят сред общността ползите от продуктите, доставени по програмата за солидарно земеделие.
Някои от партньорите на фермера Дейв осигуряват дотиране на доставките към общността. В източен Бостън, където цената на пакета е $ 21,50 на седмица, Let’s Get Movin” предлага седмична субсидия от 6 долара. Членовете на общността доплащат оставащите $ 15,50. Смизър казва, че постоянният ангажимент е от ключово значение. Когато пазаруваш всяка седмица от фермата и разбираш колко е ценно това, което поръчваш, то ти става рутина”.

Project Bread също търси варианти да осигури подобни субсидии за в бъдеще за общността в източен Бостън. В Роксбъри Dana Farber Cancer Insttute субсидира девет пълни пакета, чиито получатели имат ангажимента да разясняват ползите от програмата за солидарно земеделие сред връстниците си. И тази инициатива работи добре, казва Лиса Морис, социален работник и преподавател в Trinity Property Management. “Знаем, че ако имаме посланици на общността по въпроси като здравеопазване и уелнес, които са фокусирани върху превантивните грижи, ще получим много по-добри резултати”, казва Морис.
Административната подкрепа както при поръчките на храна, така и при управлението на плащанията, е критично важна за фермите. Откакто има фермерски пазар в Здравния център на източен Бостън, седмичните такси се внасят през машина за разплащания, с която е оборудвано тържището. Тя работи с магнитни карти на принципа на Electronic benefit transfer (EBT). През нея отделите за социално подпомагане изплащат бонуси чрез магнитно кодирани платежни карти. Друга възможност, прилагана в Роксбъри, е попълването на ваучери през системата за разплащания SNAP. Сумите се удържат по-късно от съответния акаунт в системата. Джинджър Търнър, мениджър на програмата за солидарно земеделие във фермата на Дейв, казва, че административната помощ при обработката на плащанията е от съществено значение. Друг ключов момент е способността да работиш в тясно сътрудничество с партньорите от общността, ако искаш да привлечеш нови абонати за доставки, добавя тя.

Оценка на програмата

Хората от общността, експертите от здравния сектор и фермерите са направили оценка на програмата за солидарно земеделие от различни гледни точки. Здравните изследователи в Dana Farber Cancer Research Insttute се фокусират върху измерването на здравните резултати. Те откриват явни доказателства за подобрен достъп до храни, осигурени чрез партньорството, и измерват дългосрочните физически промени като индекс на телесна маса, кръвно налягане, холестерол, кръвна захар сред хората от източен Бостън, абонати на програмата.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите