Годжи бери в Говежда

За поредна година община Враца организира традиционния есенен панаир, на който се показват само български стоки. Аз бях тръгнал на лов за нови контакти с производители на храни и напитки, но като цяло изложението се доминираше от традиционни занаяти. Вече бях писал за шипковите мармалади от Паволче и се зарадвах, когато видях хората да продават от техните неща. Няколко щанда по-надолу се озовах пред един много словоохотлив мъж, който предлагаше различни неща от годжи бери.

Димитър Владимиров започнал да отглежда годжи бери преди около шест години. Първоначално имал два декара насаждения, но постепенно ги увеличил неколкократно, а от 2016 г. получил и био сертификат за цялото си производство. Стопанството му се намира в село Говежда, област Монтана. Това място нашумя в последните години с романите на Стоян Николов – Торлака, който е роден и живял в селото и описва в книгите си естествения начин на живот там. Годжи берито не е част от традиционния културен модел на торлаците, но Димитър се е захванал сериозно и се опитва да произвежда интересни неща.

Малките червени плодове са богати на фибри, протеин, желязо, калий, витамин С, витамини от група В и витамин Е, микроелементи и всичките аминокиселини, необходими за човека. В Китай и Тибет от хилядолетия използват годжи бери в супи и десерти, като чай или сушен за добро здраве. Съществуват дори някои традиционни вина, направени от неговите плодове. В днешно време годжи бери е популярно допълнение към енергийни барчета и здравословни десерти.

Моето внимание е привлечено от малки кафяви шишенца, които според Димитър са уникални в световен мащаб. Това е спиртен извлек от плод годжи бери, което се предлага като хранителна добавка. Докато ми обяснява неговото действие, опитвам и от пчелния мед с добавка на годжи бери, както и от сушените плодчета. В средата на септември е разгара на кампанията по беритба на плодовете, тази година той очаква добра реколта. Част от продукцията си той реализира под форма на био оцет от годжи бери, който се продава предимно в София. Но производството му е поверил на негови партньори от монтанското село Долно Белотинци, които имат цяла серия био оцети под марката “Лидия”. За продажби на спиртния извлек от годжи бери и комбинацията мед с плод разчита на био щандовете в големите супермаркети в столицата.
Фермата си Димитър Владимиров е кръстил “Попов мост” – съоръжение в Говежда, добило популярност от книгите на Торлака. Освен с био производство, във ферма “Попов мост” се занимават и с туризъм, имат къща за гости с добър капацитет в северните подножия на Стара Планина. За следващото лято Димитър си мечтае да намери доброволци за събиране на реколтата, затова му давам малко информация за платформата на “ууфърите”. Врачанския панаир изглежда е добро място за контакти и търговия, а интереса към събитието определено е голям. Все още няма обособен фермерски пазар само за храни и напитки, но се намират интересни производители от региона, които предлагат оригинални неща.
Разделяме се с Димитър с обещанието да му гостувам по-нататък в Говежда. Купувам си един спиртен извлек от годжи бери, който ползвам според предписанието десетина дни и наистина чувствам ползотворно въздействие. Предполагам, че не си внушавам, но съм по-енергичен в началото на есента.

Ферма „Попов мост“
с. Говежда,  Община Георги Дамяново
Мейл: f888@abv.bg
Телефон: 0878/728837

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.