Градината с “Яките неща”

Асен Ванчев и Даниела Тороманска се регистрират като земеделски производител през 2012 г. и още през следващата година започват отглеждане на различни видове зеленчуци, пресни подправки, цветя и растения на площ от 500 кв.м. в с.Варвара, oбласт Бургас. Съвсем скоро увеличават площта на дейността си на 5,824 дка, започват да засяват и отглеждат продукцията освен на открито, така и оранжерийно, като заедно с това нарастват и видовете отглеждана продукция.

“Земеделското производство се оказа не лесно, но любовта ни към природата и стремежът към здравословен начин на живот много ни помогна да преодолеем трудностите и новите предизвикатества. Всичко, което отглеждаме и произвеждаме, правим с изключително старание, основно с ръчен труд и използване на предимно органични торове и суровини.” споделят Асен и Даниела за началото на тяхната Градина. Визията им за произвеждане качествена продукция се въплътява и в удоволствието от общуването с хората, които я ценят. Водени от всичко това те създават и развиват Градината с “Яките неща“.

Как избрахте Варвара за дом на вашата Градина?

Открихме с.Варвара като място за нашата пълноценна семейна почивка. Почивайки там няколко последователни лета установихме, че се чувстваме изключително добре в селото, което се оказа едно наистина магнетично място. Същевременно решихме да създадем и да развиваме дейността, която осъществяваме и в момента. Без да имаме професионална подготовка, водени от желанието да осигурим истински продукти в сферата на зеленчукопроизводството за нас и заобикалящите ни хора, ние инвестирахме много собствен труд, средства и любов в създаването на нашата Градина. Вярата в това, което правим, и положителният прием на нашите продукти от нашите клиенти, ни мотивират да се развиваме със същата целеустременост, както и в началото.

Какви са основните продукти, които произвеждате?

Произвеждани продукти в нашата Градина са:

Пресни зеленчуци (оранжерийни и на открито) като червени и розови домати от различни сортове, краставици, пипер, патладжан, тиквички, моркови, зеле, пресен лук и чесън, марули и зелена салата и други. Стараем се да отглеждаме и предлагаме и сортове зеленчуци, които са непопулярни, но много вкусни, и с удоволствие се приемат от нашите клиенти.

Пресни подправки – босилек, риган, розмарин, мента, девисил, къри, магданоз, копър и други.

Цветя – безкрайно разнообразие от едногодишни и многогодишни растения.

Плодни и декоративни храсти – малини, капини, ягоди, лози, цитруси и други.

Различни видове домашни плодови сладка, сиропи, зеленчукови песта, сушени домати.

Какви са най-интересните техники, които използвате при отглеждането?

Всички произвеждани продукти създаваме от семена през разсади. Развитието на растенията в Градината се извършва, основно чрез ръчен труд и много старание.

Кои от тях са с най-голям успех?

С голям успех се приемат традиционните зеленчуци като домати, краставици, пипер, пресен лук и чесън, но заедно с тях и новите непознати сортове, с които експериментираме (любопитните да заповядат през лятото в Градината).

Kъде срещате най-големи предизвикателства?

Желанието ни да се развиваме и надграждаме е свързано с наемане на допълнителна и подходяща работна ръка, която в днешно време се оказва най-голямото предизвикателство за нас. Опитваме да преодоляваме това с цената на известни компромиси.

Къде може да открием продукцията ви?

Нашата прясна продукция може да бъде намерена и закупена на място в нашата Градина от месец април до септември включително, където имаме обособен кът за директни продажби. Също така прясната ни продукция може да бъде опитана през летния сезон в някои от популярните местни ресторанти. През есенно-зимния сезон може да ни откриете през неделите на фермерския пазар, организиран на Славейковото пазарче в гр. Бургас, и на фейсбук страницата ни – Градината с „Яките неща”.

За какво мечтаете?

Мечтаем да имаме достатъчно време за да реализираме желанията си!

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.