Историята на един винен гид от Царев брод

 In Бизнес истории

Илия Веселинов е роден и израснал в Шумен. Завършил е „PR и организиране на събития“ в Нов български университет в София, но интересът към виното и привързаността му към родния край решават по-нататъшното му развитие.

Докато все още учи в София, си взаимодейства с проекта „Enjoy Wine“ – инициатива, която привлича малки винопроизводители от цяла България. Именно там по случайност той научава за винарска изба Царев Брод, разположена в сърцето на шуменския тероар. Заинтригуван от потенциала на избата и нейния местен характер, Илия решава да се свърже с технолога Ники Кръстев, за да предложи участието си в предстоящия гроздобер. След като прекарва известно време в избата, той става все по-очарован от качеството на вината, хората и богатата история на региона.

След дипломирането си Илия решава да се върне у дома и да използва знанията и уменията си, за да популяризира изба Царев брод.

Днес Илия е онзи усмихнат младеж, който ще ви посрещне на вратата на Царев брод, за да ви разведе наоколо и да ви потопи в света на местните лозови масиви и вино.

Когато го попитахме какви качества трябва да притежава един винен гид като него, за да е успешен, той отговори: „Първо и най-важно е, той да участва активно в процеса на производство на вино. Само, когато разбира от първа ръка как се създават висококачествени вина, той може да осигури пълноценна обиколка на избата за гостите. Освен това, тъй като винените ентусиасти идват с различни интереси, способността да се водят разговори на по-широки теми е важна.“ А за  Илия най-голямото удоволствие е да споделя за историята и производството на изба Царев брод.

Той отбелязва, че гостите на избата са предимно добре образовани и възпитани хора, които търсят автентично винено преживяване. Често пъти сред тях има и деца, които са най-големите ентусиасти за брането на грозде по време на кампаниите.

Ето и посланието му към гостите на избата: „Обещавам ви 100% автентично и емоционално пътуване в нашия свят на виното! Ще ви посрещнем с цялото си сърце, за да ви посветим един незабравим ден!“

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите