Как фермерите в Денвър узряха за идеята на солидарното земеделие

 In Бизнес истории

Десетки земеделци в Денвър, Колорадо, смятат, че техният пазар е узрял за разширяване на доставките на отгледани чрез солидарно земеделие продукти, но смятат, че растежът трябва да бъде стратегически, с нужното внимание към земята, водата и пазарната инфраструктура. Потребители на здравословни храни във Форт Колинс, Боулдър и източните предградия на Денвър са допринесли за увеличаване на доставките от солидарно земеделие в тези локации. В същото време подкрепяното от общността земеделие играе важна роля в маркетинговите планове на градските ферми.

Оформят се два подхода за солидарно земеделие – градска ферма в центъра на Денвър и ферма, създадена върху градска земя в предградията Арвада.

Ферма в двора на стара сграда

Granata Farms е един от примерите за успешно градско земеделие в Роки. Оборудвана с уреди за измиване и опаковане, с оригинални контейнери за доставка, Илейн Граната доставя храна на 20 души, множество ресторанти и местни магазини за хранителни стоки. Фермата се намира в двора на закрита публична институция за жилищно строителство. Почвата беше ужасна, казва Илейн, – освен това градското земеделие има своите рискове. „Вандализмът е нещо реално, дори веднъж имахме инцидент – намерихме човешки екскременти в лехата с домати”, спомня си Илейн. Веднъж й откраднали голямо количество инструменти, друг път оранжерията й осъмнала без оборудване на стойност $1,600.

Голямото предизвикателство, пред което е изправена, е че споделя терена с друга ферма за солидарно земеделие, основана от неправителствена организация с цел да насърчава професионалното развитие на местни младежи. „Предизвикателство е да продавам малини по $4.50, а съседите ми – по $2.50,” казва Илейн. “мисля, че това обърква потребителите и те се чудят каква е истинската цена на продукцията.”

Несъответствията в ценообразуването не са нищо ново за заетите в сферата на солидарното земеделие. Техните продукти са доста по-евтини от тези на фермерите, които са по-малко ориентирани за разходите си, от продуктите, които са плод на хоби, или които са произведени от хора, за които това не е бизнес.
Граната далеч не е любител. Подобно на няколко други градски земеделци в Денвър, тя умее добре да изчислява разходите за продукцията си. „Миналата година стигнах до $ 6.35 на час, но в същото време виждам какво правя за благополучието на общността и това е моделът, към който трябва да се стреми градското земеделие.”

Илейн е на мнение, че потребителите се обръщат към нея заради връзката с храната. “Не съм убедена, че формулировката „градска ферма/общност” говори нещо на повечето ми акционери. Много от тях се свързват с мен с идеята децата им да знаят откъде идват продуктите на трапезата”.

Солидарното земеделие е във фокуса на фермата на Илейн. Тя умее да глези абонатите си – „стоя лично зад всяка една доставка. Казвам им сорта на определен зеленчук и им давам рецепта, за да го приготвят”. Това се отразява и върху доходите й – те са нараснали доста от времето на стартиране на фермата преди 12 г. „Част от мисията ми е да изкарвам прехраната си като градски фермер”.

Фермата в градския парк на Джаки Райл

Новите фермери от Запада възприемат достъпа до вода за напояване като също такова голямо предизвикателство както достъпа до земеделска земя. „Моята първа ферма бе разположена върху парцел от три акра в един преден двор”, казва Джаки Райл, съосновател на Star Acre Farms. “Напоявахме с вода от канал”. Достъпът до повече земя и по-добра вода за напояване кара Джаки да кандидатства за наемането на парцел от 15 акра паркова земя в град Арвада, предградие на около 10 мили северозападно от центъра на Денвър. “Градските власти вече бяха наели тук земя за паша и сено. Казахме си: защо пък да не наемем земя в парка, върху която да отглеждаме зеленчуци и да видим какво ще стане?”. Предложението на Райл е прието и заедно с бизнес партньор тя създава Star Acre Farms. Парцелът е част от парковата система на Арвада, за която до голяма степен се грижат градските власти. За Джаки развитието на стопанството върху притежавана от общината земя е помогнало на фермата й за солидарно земеделие да се изкачи на по-високо стъпало. „Най-честите въпроси, които получавам, са: Можем ли да дойдем да видим вашата ферма? Предлагате ли курсове? Мога ли да доведа децата си?”. Фермата е изцяло ориентирана към общността, а договорът й за наем дори й предлага по-изгодни условия, ако тя се включва в различни инициативи на местните. По този начин успяхме да разрешим някои правни проблеми, свързани с наемането на паркова земя, казва Блейк Анджело от Colorado State University Extension. Да обработваш градска земя има своите предимства. Фермата плаща водата по вътрешна тарифа, която е с 30-40% по-ниска, отколкото общинската. В същото време градските власти помагат за някои подобрения по инфраструктурата, включително и за една сграда с хладилна камера за фермата, която от години е била изоставена и неизползвана. Райл казва, че местните власти дават фермата като пример за успешно партньорство. Тя си партнира също и с фирмата, която стопанисва обществените градинки, като им доставя растения и разсад.

Но публично-частното партньорство води и до предизвикателства. „Договорът ни за наем е тригодишен, което не ни позволява да инвестираме в трайни насаждения. Отделно, тъй като фермата е върху парцел в градския парк, може да има проблеми, свързани с достъпа. Например хората не могат да дойдат при нас с кучетата си, тъй като трудно разбират разликата между ферма в парка и ферма на село. Въпреки това намираме начин да предложим подходящи обиколки за хора, които са дошли да видят хората, осигуряващи храната им, и да почувстват, че това е тяхната ферма”. Райл смята, че ключова роля за успеха на фермата й е това, че общността я възприема като своя. „Опитахме се да намалим пазарното си присъствие на фермерския пазар и да предложим продажби на място, директно от фермата. Наистина искаме да ни разпознават като най-добрите местни фермери в радиус от две мили”.

Фалитът на голяма ферма в Денвър дава тласък на останалите

Фермерите, които се занимават със солидарно земеделие в районите на Денвър и Колорадо Спрингс, през зимата на 2013 г. са изправени пред огромна възможност. Тогава фалира най-голямата ферма за солидарно земеделие – Grant Family Farm, чиито абонати са над 4500. Това създава огромна пазарна ниша за останалите фермери в района. Същата пролет 10 земеделци и двама местни преработватели, които произвеждат консерви, се събират в един ресторант в Денвър, за да обсъдят предизвикателствата на солидарното земеделие. Размерите на стопанствата им са различни – от един акър, до фермер с голяма овощна градина, който дължи близо 15% от продажбите си на солидарното земеделие. Повечето стопани са на мнение, че за тях солидарното земеделие е основна възможност за растеж и бизнес. Заедно се опитват да измислят как да разнообразят дейността си, тъй като най-разпространеният модел, по който работят, е да доставят плодове от градини в Колорадо, които са на известно разстояние от Денвър.

Партньорството със земеделски стопани извън директния пазар е друг подход, използван от операторите в солидарното земеделие. Един от фермерите припомня как се свързва със съседна ферма за говеда и пита дали ще им доставят пасищни животни, тъй като те отглеждат само зеленчуци. Така стопанинът успява да предложи по-разнообразни продукти, а това пък спасява говедовъдната ферма от фалит.

Доста от фермерите продават и свои преработени храни, или храни от базираната в Денвър компания MM Local, която работи само с местни доставчици. „На всеки един буркан слагаме етикет с името на фермата, където са били отгледани продуктите, така че хората имат обратна информация”, казват от MM Local. И признават, че по-голямата част от продажбите им са по линия на солидарното земеделие.

Неконвенционалните партньорства със собственици на земя, които дават на стопаните достъп до земя и вода, също са няколко успешни модела на солидарно земеделие в Денвър. Един от фермерите е наел около 20 парцела земя в рамките на града. Други използват земи, стопанисвани от общината или държавата.

Фермери учат фермери

Много земеделски производители са минали обучение по местната програма „Земеделски стопани”, в която по-опитни фермери обучават начинаещи свои колеги. “Това е като бизнес училище за нас”, казва един от участниците. Те дават много добри отзиви за обучението по „взаимоучителната метода”, тъй като „да чуете опита на някой, който отдавна се занимава със земеделие, е наистина полезно. Много по-добре е да чуеш и научиш нещо от човек, който от години е фермер, отколкото да разчиташ само на институционалните си познания от университета”. Част от хората, включени в обучението, са имали не повече от 4-годишен опит, други са били фермери повече от 20 години. Едно от най-полезните неща, които всички изучават, е как да преминат към доставки по модела на солидарното земеделие. Всички участници в курсовете са на мнение, че е необходимо да има повече информация и обучения за това какво е солидарно земеделие и как се практикува.

Връзка с други пазарни канали

Повечето фермери в района на Денвър са участвали във фермерски пазари, които силно допринасят за разширяване обемите на солидарното земеделие. „Смятам, че тези пазари са място, на което да покажем на хората мостри от своята продукция, преди те да станат наши абонати и да започнат да инвестират парите си във фермата ни”, казва един от стопаните. Друг подчертава, че чрез продажбите на фермерския пазар той изгражда лоялни отношения с крайните клиенти и е сигурен, че те биха станали абонати за доставки от фермата му.
За по-големите ферми солидарното земеделие и продажбите сред общността са инструмент за разнообразяване. „Съчетаваме доставките към крайни клиенти с тези за ресторанти, с продажбите на едро, имаме и собствена преработка. За нас това е стратегически ход, защото ни позволява по-голям растеж”, казва местен земеделец.

Солидарното земеделие позволява и диверсификация. „Ако пусна нов продукт и не съм сигурен как ще върви на пазара, си казвам: добре де, винаги мога да го продам чрез доставките към абонатите ни”, казва един от производителите. „Наясно съм, че солидарното земеделие за мен е приоритет, защото то ми позволява да предлагам по-голямо разнообразие от продукти”.

Перспективи пред фермите за солидарно земеделие в Денвър

Много от фермерите, произвеждащи храни по модела на солидарното земеделие, са ангажирани с културните и обществени ползи, които този модел носи на общността. Други биха искали да се развиват в посока доставки на общности от по-неразвити региони, или на уязвими групи.

За много от фермерите възможностите за развитие на солидарното земеделие се коренят в продукти като месо, яйца и млечни продукти. „Това е свързано с много препятствия по съхранението и преработката, но тъкмо в месните и млечните храни се коренят големите възможности за развитие, които все още са неизползвани”, казва местен производител.

Регионалната колаборация между различните производители по модела на солидарното земеделие също се приема като възможност за растеж. „Кооперативи като FairShare в Медисън, Уисконсин, могат да ни бъдат много полезни с опита си и с маркетирането на продуктите пред нови клиенти”, смята земеделец, който е в контакт с групата от Медисън.

Партньорството между отделните ферми може да им помага и за някои специфични въпроси като ползването на техника или инструменти. Земеделците смятат, че ще се справят по-лесно, ако те са общи, вместо да инвестират в скъпи машини, които използват веднъж годишно, например при прибирането на картофите.
Колаборацията би била много полезна и за координация на даренията за групи в неравностойно положение или за управлението на хранителна банка. „Иначе за всички нас е много трудно – има дни, когато съм много натоварен в разгара на сезона, а някакъв човек ми звъни и казва: Можете ли да дойдете днес и да вземете всички тези храни? Трябва да ги даря, за да изпразня четири хладилника, трябват ми за друго”.

Фермерите виждат и още една полза в това да си сътрудничат – независимо дали са малки и големи, заедно те много по-лесно биха решавали ключови въпроси като например достъпа до земеделска земя и вода за напояване.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите