Лечебната кавалерия на Петър Наков помага на деца с церебрална парализа и Даун

Фермерът Петър Наков от разложкото село Бачево е на 38 години, но от 10 г. той и семейството му помагат на деца с различни заболявания като церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Лечители са конете на Накови, които фамилията отглежда в конната база „Пери Волас” в селото. Името на стопанството идва от близката местност и в превод от персийски означава „красива гледка, красиво място”. А красивите места и гледки в Бачево са безброй  и обгръщат Разложката котловина, връх Русалиите, цяла Рила и Пирин.

Петър Наков язди от 3-годишен, завършва „Конен спорт” в Националната спортна академия. Баща му Иван е възпитаник на Тракийския университет – дипломиран инструктор по конен спорт. Започва работа в конефермата на Бачево през далечната 1968 година. Оттогава до днес конете и ездата се превръщат в символ на селото. Конят е елемент от местния герб, а благодарение на трите конни бази, създадени през последните години, то привлича интереса на любителите на ездата и селския туризъм.

През 2000 г. Иван Наков отваря конната база и оттогава до днес в нея бизнес развиват три поколения от фамилията –  той и съпругата му Вили, децата им Петър и Мария и внучките Гергана и Ванеса. Стопанството е доизградено с помощта на средства по Програмата за развитие на селските райони. Двете конни бази на Накови са зимна и лятна, като конюшните са с 20 бокса и 5 полубокса. Стопанството разполага с 28 коня, които се обучават на тревен и на пясъчен манеж. Петър и Иван купуват породисти жребци и чрез селекция се опитват да подобряват местните породи.

Преди 3 г. Петър се заема с калифорнийски червеи по програма „Млад фермер”. Създава стопанство с площ 30 дка, от които 15,6 дка люцерна. Останалото е заето с биологични ливади и пасища. Обработваемите площи са преминали от конвенционално в биологично земеделие. Проектът представя успешното взаимодействие между конете от защитената порода Дунавски кон и червеите. Идеята за отглеждане на калифорнийски червеи не е свързана с търсенето на бърза печалба в отворена пазарна ниша, а възниква като средство за решаваше на проблема с отпадъците от конете чрез преработване в хумус, който се ползва в семейните градини. Червеят се храни с оборския тор на конете и го преработва в хумусен субстрат, който обогатява почвата, а тя дава чиста храна на конете. Така целият цикъл се затваря. Земеделската дейност е в подкрепа на останалите занимания в стопанството – конен туризъм, тренировки по езда за деца и възрастни, лечение чрез езда /хипотерапия/, работа с деца в неравностойно положение.

Проектът на Петър го изведе до финалното класиране в Националния конкурс за Европейската награда за млади фермери. Той се организира от евродепутата Владимир Уручев, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, и Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) в партньорство с Министерство на земеделието, храните и горите и Националната служба за съвети в земеделието.

Проектът му освен биологичен, има и социален ефект. „Да работим с тези деца за нас е мисия повече от 10 години. Ездата има огромен ефект – след десетина урока деца, които не говорят, проговарят. Други с помощта на конете прохождат. Говорим за тежки заболявания – детска церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Все пак трябва да се знае, че става въпрос за терапия, а не за лечение, освен това, за да има резултати, всичко трябва да се прави системно, а не инцидентно”, казва Петър Наков.

От края на 50-те години на XX в. хипотерапията се използва при психични и неврологични заболявания, а днес  50 страни от Европа и Северна Америка имат изградени центрове за лечебна конна езда. Хипотерапията се използва при нарушения на опорно-двигателния апарат, атеросклероза, черепно-мозъчни травми, полиомиелит, стомашно-чревни заболявания, простатит, сколиоза, умствена изостаналост. Общуването с конете е благотворно за двигателните функции, тъй като човек се учи да пази равновесие. Ездата дава устойчив положителен емоционален фон, който сам по себе си е целебен – когато преодолееш страха към голямото животно, ставаш по-сигурен в себе си. Когато конят е спокоен и кротък, вярва на хората и не се страхува, той ти предава тази енергия – ставаш спокоен, търпелив, добронамерен. Тайната е в движенията на животното, които човекът усеща чрез ездата. Затова Накови са с конете всеки ден. „Защото – казва Петър, това е любовта и смисъла на живота ни”.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.