„Му-му“ от село Ребро

 In Бизнес истории

Малката мандра от Трънския регион тръгва от ферма и затваря цикъла от млякото до сиренето и кашкавала.

Една ферма, един паун и малка мандра. Това виждаме, когато влизаме в село Ребро, Брезнишко, следвайки табелата за екологична мандра. Оказва се вкусна кулинарна находка със сирене и няколко вида кашкавали. Както в повечето малки фирми, и тук собствениците са основни служители. Посреща ни Сара, която преди години се омъжва и идва да живее в селото. Тя и съпругът й са второто предприемчиво поколение. Началото е поставено от свекърът й, който започва да отглежда крави. Постепенно фермата му се увеличава, увеличават се животните, вече гледат и овце.

Следващата стъпка идва естествено със създаването на малка мандра с марката „Му-му“, в която да преработват млякото или поне част от него. За разлика от много производители, които първо правят мандра и после обикалят в търсене на хубаво мляко, Сара и съпругът й Светльо Любомиров са тръгнали от суровината. Така вместо да го продават на други мандри, вече могат сами да си го преработват. Малката мандра е регистрирана официално и отговаря на всички законови изисквания.

Предприятието е направено само с техни усилия и пари. Засега е малко и продават само на място, но се надяват скоро да започнат да продават и другаде. Сара обмисля да опита отново на фермерски пазари, където може да предлага директно продукцията си и да разказва за производството и хубавия Брезнишки край. Ходили са на пазари за българска продукция в Перник и са доволни. Разказва, че много хора вече ги знаят, а и са се научили да ценят качествения продукт, вместо ниската цена.

На ден в мандрата може да преработва до 80-100 кг. сирене и още толкова кашкавал, в зависимост от количеството мляко. Работата не е всеки ден, разпределя се според условията. През зимата заради студа са продавали мляко и на други мандри. С идването на пролетта и лятото иде ред и на млякото от овцете – през летните месеци от тях вземат около 100 литра всеки ден, които също отиват за преработка в мандрата.

Специалните продукти на „Му-му“ са кашкавалите с добавка. Изключително вкусен деликатес е този с чубрица, домашно отгледана. Имат кашкавали с различни сушени плодове, много от които са набрани в благодатния и чист Трънски край. Мандрата и млякото не са био сертифицирани, но районът е много чист, отдавна няма никакви замърсяващи производства. Основната трудност, с която Сара и съпругът й се сблъскват, е липсата на работници. Поредните са си тръгнали наскоро – дошли са от по-далечни места само за работата. От фермата дават заплата 1200 до 2000 лв., осигуряват и жилище. Сара разказва, че макар безработицата официално да е висока, хората от селото не искат да работят във ферма с животни. Българите не искат такава работа, основно роми се занимават с гледането на кравите и овцете, споделя наблюденията си.

Допреди години не е било така – по поляните край Брезнишките и Трънските села е имало големи стада, които са давали поминък на хората. Днес животните и млякото са много по-малко, а точно в този край е роден откривателят на бактерията на киселото мляко – проф. Стамен Григоров.

Не мога да пропусна мисълта за безработицата и предстоящите намерения за златна мина в региона. Само преди няколко седмици хора от цялата страна се събраха да изкачат заедно с алпиниста Боян Петров връх Стражите в близката планина над с. Ребро. Походът им беше протест срещу намерението планините наоколо да бъдат издълбани от рудници за добив на злато, което се извлича с опасни и силно отровни химикали. Подобен проект ще съсипе прекрасната запазена природа и ще се отрази на поминъка на хора като Сара. Смешното е, че идват с обещания за нови работни места, а местни работодатели не могат да намерят служители за доста по-лека от миньорската работа.

Ако искате да подкрепите производителите от Трънско и Брезнишко, пролетта е чудесно време за туризъм там и повод да се отбиете до мандра „Му-му“.

Мандра „Му-му“
Телефон: 0893 79 09 75
село Ребро, общ. Брезник, обл. Перник
(фермата и мандрата се намират вляво, след влизане в селото от Брезник)
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите