Био градина „VIA SACRA“

Детайли

Категоризация: био ферма

Facebook: линк

Адрес: обл. Кърджали, с. Пчеларово

Телефон:

Телешко върху юфка и късър с черен булгур – вкусното лице на Момчилград

Крехки късчета телешко месо, къпана баница с манголд, чеснова разядка с джоджен, здравословната салата късър – всичко това е сътворено от талантливите ръце на Бахар Рушти от Източните Родопи, която със семейството си стопанисва Био градина “VIA SACRA” и хотелски комплекс „МГ Момчилград“. Младата жена, която е с докторска диплома от Медицинския университет в София и стаж в кърджалийската болница, управлява със съпруга си Месут Реджеб семейната ферма и хотел, опитвайки се да съхрани вековната кулинарна традиция в региона и да я съчетае с модерните тенденции в съвременното хранене.

Така тя приготвя за гостите свежа салата с марули, рукола, чери домати, ябълки и орехи от домашната градина, а сиренето е тип “Пармезан” от смилянската мандра на Милкана Йорданова „Родопа милк“. Бахар е майсторка и на здравословната късър салата, която е божествена на вкус и лесна за приготвяне. Типична е за турската и кюрдската кухня, а името „късър“ (kısır) в превод от турски означава „безплодна, ялова“. Основната съставка в нея е черният булгур, който трябва да е фино смлян. Булгурът е много по-питателен и полезен от ориза – съдържа витамин В, цинк, хром и магнезий. Благодарение на високото си съдържание на фибри, булгурът регулира дейността на червата и помага при констипация. Булгурът има важна роля за детското умствено развитие и формиране на костната структура, освен това е много устойчив на влага и не се разваля бързо. Късър се приготвя с домати, краставици, магданоз, копър, джоджен, лимон, зехтин и сос от нар (наршарап) и се сервира като мезе или гарнитура към основно ястие.

Бахар е майсторка и на къпаната баница, в чиято плънка слага манголд от своята градина. Тънкостта е в „къпането“, което става по различни технологии – традиционната е след като в тавата се застели първата кора, втората да се потопи за секунди във вряла вода и веднага след това в студена подсолена вода. Вади се, изцежда се и се разстила върху първата кора. По-лесният вариант е корите последователно да се пръскат с вода и с разтопено масло. Манголдът, който Бахар слага в къпаната баница, е много популярен в средиземноморската кухня, но сравнително непознат в България. Наричан е още спанаково или листно цвекло, а стъблата му са оцветени в различни ярки цветове като червено, жълто и лилаво.

Манголдът, който расте в градината на Бахар, е богат източник на витамини К, С, А и Е, рибофлавин и витамин В6, магнезий, манган, калий, желязо, натрий и мед.

От полезните ястия на хотел „МГ Момчилград“ плавно минаваме към питателните, при които безспорният фаворит е телешкото върху юфка. Това ястие се приготвя по вековна турска рецепта от ръчно точена домашна юфка, изпечена върху гореща повърхност – тикла или печка. Сварената юфка се оформя на кладенче, залива се с току-що сварен телешки бульон, а в центъра на ямката се поставят късове от крехко сварено телешко месо. Ястието, се сервира топло, а в Момчилград го наричат още “геврек ъсламасъ”. В превод от турски означава “намокрен геврек”, заради подредбата и овкусяването на хрупкавите печени кори.

Десертите представят цялото изобилие на ориенталската сладост – от баклави с фини до прозрачност кори, до нежен кадаиф, кадън гьобек и спиращо дъха от сладост кюнефе.

Ако след вкусното и обилно хапване в хотел „МГ Момчилград“ все още имате сили за разходка, районът предлага безброй възможности – от езическото светилище и средновековна крепост Татул, до древния град Перперикон, за който мнозина изследователи смятат, че е прочутото светилище на древногръцкия бог Дионис. В близост до Момчилград е и най-добре запазеният средновековен замък в Родопите – крепостта Вишеград, разположена на висок връх на десния бряг на река Арда в местността Харман кая. Тя е охранявала разклонение на пътя от Адрианопол до Филипопол към вътрешността на Родопите по долината на река Върбица. Под стените на замъка е преминал отрядът на кръстоносците, воден от маршал Жофруа Вилардуен, а на левия бряг на р. Арда, под крепостта Моняк, се е намирал лагерът, в който е избран Анри – вторият император на Латинската империя.

Ако търсите още приключения и забележителности в района на Момчилград – пещери, древни римски мостове, параклиси, природни феномени, питайте Бахар Рушти. Тя сладкодумно ще ви упъти, защото е убедена: „Прави така, че всеки, който дойде при теб, когато си тръгва да е по-добре и да е по-щастлив!“. А при Бахар и семейството й това е сигурно.

 

 

Удобства

  • Дегустации
  • Разходка из фермата
  • Пазаруване от фермата

Настаняване

Дегустациите и събитията с продукти на фермата се провеждат в Хотелски комплекс “MG” в Момчилград. В същия хотел могат да бъдат поръчани също:

  • Нощувка
  • Обяд с продукти от фермата
  • Вечеря с продукти от фермата

Фестивали и забележителности

  • Каменната сватба (Вкаменената сватба) – природна забележителност
  • Тракийското светилище при село Татул
  • Крепост Моняк – Кърджали
  • Язовир “Кърджали”
  • Култов комплекс Харман кая – Биволяне
  • Вкаменената гора – Равен

Типични местни ястия

Изисква се предварителна резервация на типичните местни храни!

Продукция на фермата

  • Кейл
  • Различни видове чери доматчета
  • Червено цвекло
  • Люти чушки
  • Рукола
  • Пипер

Резервация

Резервацията ви ще бъде потвърдена от обекта на настаняване или хранене. Очаквайте обаждане или съобщение на мейл.

    Отзиви

    Все още няма отзиви.

    Напишете първия отзив за „Био градина „VIA SACRA““

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *