Botanica Life

Детайли

Къща за гости с ферма:  3 звезди

Сайт: линк

Адрес:  ул. Мальовица 15, с. Надарево 7740

Телефон:  089 441 2349

Харесвате палачинки с мед, течен шоколад или конфитюр от ягоди? Ще се изненадате, ако ги подсладите с маджун от захарна метла. Сладкият петмез, наричан в Добруджа „медът на бедняците“, обикновено се прави от захарна тръстика и захарно цвекло, грозде, тиква, сини сливи, захарна метла и диня и представлява сгъстен сироп от сладък плод. Маджунът от захарна метла, както в България се нарича културата сорго, не съдържа Е-та или други консерванти, а въглехидратите в състава му са около 80%. И ако в горнооряховското село Стрелец сорго се отглежда още от 18 век и вече няколко години там се провежда Празник на захарната метла, маджунът в село Надарево, община Търговище, е плод на усилията на един учител, а сега застъпник на екологичния начин на живот – Апостол Апостолов.

Апостол е от Търговище, завършил е английска филология, работил е като преподавател в училище и в университет. Почти 10 години живее и работи в Англия, изучава „Социология на младежта“ и се занимава с наука. И макар да е добре платен като научен работник, решава да се върне към корените си и къщата на дядо си в село Надарево. Наследява я през 2012 г. Струва му се лудост да се раздели с нея и семейните земи, като знае колко усилия са вложили в тях предците му. И макар в Англия да има съвсем различни идеи за бъдещето – да се занимава с образование, деца и младежи, решава да се върне и да направи нещо с наследеното богатство. Апостол се превръща в емигрант в собствената си страна – връщайки се в Надарево си дава сметка, че не разбира нищичко от земеделие. Но негов пример е единият му прадядо, който е бил добър градинар и дори е ходил в Унгария да учи местни хора на градинарския занаят. Каузата на Апостол обаче е малко по-различна от тази на прадядото – той решава да създаде фондация „Ботаника Лайф“ и да продължи да работи с деца и младежи. Заедно с приятели в двора на дядовата си къща изгражда Център за младежко участие и устойчиво земеделие, а върху семейните земи произвежда различни сезонни култури по биологичен начин. Със своите съмишленици, Апостол започва да практикува устойчиво земеделие, съобразено с природата и човешките потребности. „Устойчивото земеделие дава не само чиста храна, но и носи правилното отношение към земята, животните и растенията, така че да останат съхранени за следващите поколения“. На това „Ботаника лайф“ се опитва да научи и все по-многобройните си последователи.

Фондацията стопанисва около 30 декара земя край с. Надарево, върху която се отглеждат зеленчуци, овошки, има поляна и езеро. Идеята е там да расте от всичко по малко – от сезонни зеленчуци като домати, краставици и пипер, до забравени, нетрадиционни или трудни за отглеждане култури като манголд, гулия, пащърнак, червено цвекло, бамя. Напоследък Апостол и хората му дори се опитват да възстановят производството на аспержи, които в царско време са се отглеждали широко в България, но в средата на ХХ век култивирането им е напълно забравено.

По-голямата част от произведената продукция се използва за изхранване на гостите на „Ботаника Лайф“. Малка част може да бъде купена – сушени чери доматчета, консервирани чушлета, кисели краставички и буркани с бамя. Те внасят цвят по первазите и привличат погледите на гостите, които има не само къде да хапнат, но и да отседнат – над светлия ресторант има чудесни стаи за настаняване, обзаведени семпло и с много вкус.

Освен с екологично и пермакултурно земеделие, фондацията се занимава със социални дейности, работа с деца и младежи, провежда и обучения, като предстоящи са курсовете по билкарство и устойчиво земеделие.

Когато посещаваме „Ботаника Лайф“, по-рано през деня в стопанството току-що се е провел Празник на тиквата. Семейства от районите на Шумен и Варна са довели децата си, за да се разходят заедно до полето, да се срещнат с крави, да научат повече за зеленчуците и чистото земеделие, да берат тикви и да съчиняват приказки. Една от най-интересните игри е търсенето на тикви, а за участието си повечето са отличени с тиквени медали. После следва угощение с любопитни постни ястия, приготвени със зеленчуци от градините на „Ботаника Лайф“ – сармички с листа от кейл, пълнени чушки с булгур и леща, тиквена крем супа, огретен с тиква, тиквеник, солен кекс с тиква и разбира се печена тиква. Баница с коприва за закуска и палачинки с маджун приготвя двойката готвачи Маги и Кирил, които също дълги години са живели и работили в Германия, но са намерили пътя към Родината покрай мисията на Апостол.

Удобства

 • Трапезария
 • Кухня за гостите
 • Градина
 • Огнище на открито
 • Конферентна зала
 • Интернет
 • Детска зона
 • Паркинг

Настаняване

BB единично настаняване в стая
Нощувка със закуска. Цена за стая
45 лв.
BB в стая с 2 легла
Нощувка със закуска. Цена за стая
60 лв.
BB в стая с 3 легла
Нощувка със закуска. Цена за стая
75 лв.
BB в стая с 4 легла
Нощувка със закуска. Цена за стая
90 лв.
Места за настаняване 24+
Брой 2-ни стаи 6
Брой 3-ни стаи 3
Брой 4-ни стаи 2
Баня и тоалетна самостоятелни
Локално парно да

Хранене

Ценови диапазон на човек за едно хранене 10 – 15 лв.
Места за хранене 24+
Продукти от собствено производство Да
Продукти от съседни малки производители Да
Вегетарианско Да

Събития

Кулинарна работилница
Работа във фермата
Разходки до градините, езерото и други местности във и около селото
Празник на тиквата
Тиймбилдинги

Фестивали и забележителности

 • Пещера „Зандана“ – Шумен
 • Водопад в местност Боаза – Търговище
 • Скален феномен „Окото“ – Осмар
 • Шуменска крепост
 • Скален манастир – Хан Крум
 • Осмарски скални манастири – Осмар
 • Историко-археологически резерват „Велики Преслав“
 • Kрепост „Мисионис“ – Търговище
 • Природен резерват „Дервиша“
 • Езеро „Борово око“ – Търговище
 • Пещера „Русалка“ – Шумен

Типични местни ястия

Изисква се предварителна резервация на типичните местни храни!

 • Маджун
 • Сарми с листа от манголд, кейл, зеле или лоза
 • Домашна зеленчукова манджа
 • Други сезонни ястия, според наличните зеленчуци в градината
 • Различни сезонни супи – от тиква, броколи, моркови, пащърнак и др.
 • Туршия от зеленчуци (чрез дива, естествена ферментация)
 • Цвеклонада (пробоитична домашна напитка)

Резервация

Резервацията ви ще бъде потвърдена от обекта на настаняване или хранене. Очаквайте обаждане или съобщение на мейл.

  Отзиви

  Все още няма отзиви.

  Напишете първия отзив за „Botanica Life“

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *