Събитието е минало

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

180.00лв.

Присъедини се
Начало
30.11.2019
Край
01.12.2019 Цял ден
Телефон
+359888402997
Ел. поща

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“Знаете ли какво е нафпавок от гуде и ялова баница, пицикурчи, чекане, траеник и суи чушчи? И ние не знаехме, преди да гостуваме на Дешка Кротева – една пазителка на традициите от Горно Драглище, която успя да превърне родното си село в Разложкия край в малка столица на селския туризъм. Тя е сред седемте домакини – производители на фермерски храни, стопани на коне,  пъдпъдъци, шотландски крави, кози, овце, билкари, лечители с езда и майстори на традиционните блюда от Пирин, които ще готвят, ще предават опит и ще вдъхновяват с историите и храната си начинаещи фермери, предприемачи и любители на пътуването и вкусната храна по време на културно-гастрономическия тур “Вдъхновения от Пирин” на 30 ноември и 1 декември 2019 г.
Ако сега стартирате бизнес за местни храни​, или искате да обогатите действащия си такъв, или искате просто да се насладите на великолепната храна, този тур е точно за вас!​

Какво ще видите?


Ако ви интересува технологията на производство и устройството на бизнеса, ще научите как са уредени помещенията и оборудването на посетените ферми, как е организирано производството им, как гарантират произхода на продукцията си, какви търговски и маркетингови практики прилагат.

 

Ако искате просто да се потопите в автентичните вкусове на Пирин, оставете се да ви водим и да дегустирате ферма по ферма майсторски продукти, приготвени от пазители на местното гастрономическо наследство.


Пазаруване


Ще имате възможност за покупка с отстъпка на местни фермерски храни и селскостопански продукти – мляко, сирене, кашкавал, консервирано месо, яйца, билки.


Транспорт


Личен автомобил или споделено пътуване с останалите участници.


Програма


30 ноември

08.00 ч.

Била Пловдив

Тръгване от Пловдив.


Място на срещата: паркинга на хипермаркет „Билла“, бул. „Шести септември“ в Пловдив. Ако идвате от центъра, супермаркетът се намира вляво преди кръговото кръстовище с бул. „Източен“. Оттук със собствен превоз се потегля за Разлог, през Пазарджик, Белово, Юндола и Якоруда.

10.50 ч.

Пристигане в Разлог. Среща на входа на града (за участниците, които ще пътуват от София и други области).


11.00 – 12.00 ч.

Кравеферма за шотландската порода Галоуей
гр. Разлог


Посещение на кравеферма за шотландската порода Галоуей и среща със стопанина Благой Велев. Месодайната порода е една от най-старите в Обединеното кралство, създадена е в Шотландия. Благой я развъжда заради високата издръжливост на животните в планински райони и добрите резултати, дори и в сурови зимни условия;

12.30 – 14.30 ч.

Ферма “Козле”
гр. Банско


Пристигане в Банско. Посещение на фермата за кози на Тодорка и Иван Мутафчиeви „Козле“. Затворен цикъл, производство на козе кисело мляко, сирене и кашкавал. Обяд с дегустация на продукти от козе мляко и традиционния за Банско и Пиринския край специалитет чомлек, баница и червено вино;

Прочетете повече:
Ферма Козле

14.30 -16.00 ч.

Разходка из Банско


Пешеходна разходка и екскурзоводска беседа в Банско – посещение на  църквата „Света Троица“ (1835 г.) – един от символите на градчето, която до преди построяването на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София е била най-голямата църква в България; родния дом на българския възрожденски книжовник Неофит Рилски; родната къща на поета Никола Вапцаров, роден през 1909 г. и убит чрез разстрел през 1942 г. Отпътуване за с. Добърско.

Прочетете повече:
Храм „Света Троица”, Банско

16.30 – 17.00 ч.

Късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с. Добърско


Посещение на късносредновековната църква „Св.св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ (XVII в.) – един от най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас, за който жителите на Добърско започнаха подписка за включване в списъка с културните паметници под защитата на ЮНЕСКО.

17.00 – 18.00 ч.

Фермата на Ивана Коцакова
с. Добърско


Среща със семейството на Ивана Коцакова – животновъди, които отглеждат овце и крави в с. Добърско и имат затворен цикъл на производство. Отпътуване за с. Горно Драглище.

18.30 ч.

Настаняване в автентични селски къщи в с. Горно Драглище.


19.30 ч.

Вечеря при Дешка Кротева


Вечеря с местни традиционни ястия, приготвени от Дешка Кротева. Среща с група „Палавите баби“, които облечени в народни носии ще ни веселят и учат на местния разложки диалект. Дешка ще разкаже как се приготвя традиционния местен специалитет нафпавок
Нощувка.

1 декември

8.00 – 9.00 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Закуска (пирински традиционни ястия) в къщата на Дешка.


9.00 – 10.00 ч.

При билкарката Янка Бурдина


Среща с местната билкарка Янка Бурдина, която по професия е медицинска сестра, но от десетилетия лекува всякакви болести само с помощта на лечебни растения. Отпътуване за с. Бачево.

10.30-11.30 ч.

10

Ферма за пъдпъдъци на Елена и Тодор Ганджови


Посещение на фермата за пъдпъдъци на Елена и Тодор Ганджови. В Япония пъдпъдъци се селектират повече от 400 години, но у нас отглеждането им започва преди 20 години. Пъдпъдъците са много издръжливи на студ и горещини и почти не боледуват. Качествата на пъдпъдъчите яйца са известни от дълбока древност – полезни са при лечение на алергии, астма, анемия, туберкулоза, диабет и имунна недостатъчност. Подобряват обмяната на веществата, стимулират и половата функция.

12.00 – 15.00 ч.

11-2

Конна база „Периволас“,


Посещение на конната база „Периволас“, в която фамилия Накови от години отглеждат коне. Чрез т. нар. хипотерапия (лечебна конна езда) помагат на деца с различни заболявания като церебрална парализа, Синдром на Даун, дислексия, гръбначни изкривявания, аутизъм. Името на базата идва от близката местност и в превод от персийски означава „красива гледка, красиво място”. Обяд с местни ястия, приготвени на място в конната база. При ясно време възможност за езда сред природата при допълнително заплащане от 25 лв./човек за 30 мин. и 35 лв. на човек за 1 час.

15.00 ч.

Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

Край на програмата. Отпътуване.


Гастро тур „Вдъхновения от Пирин“

180.00лв.

Категории: , Етикети: ,
Цената на пакета включва 2 обяда, 1 вечеря, 1 закуска и 1 нощувка.

17 налични

Статус

Събитието е минало

3 Продадени

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Гастро тур „Вдъхновения от Пирин““

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *