Събитието е минало

Старожелезарски старец – демонстрация и селски пазар с мисия

Начало
13.02.2021
Край
13.02.2021
Адрес
Старо Железаре, Bulgaria   Виж карта
Телефон
+359888402997
Ел. поща

25.00лв.

Статус

Събитието е минало

0 Продадени

Детайли за събитието

Старо Железаре е китно село, разположено до Старосел и Хисаря, с около 500 жители. През последните години то стана известно като “селото на уличното изкуство” заради проекта за рисунки върху стените и оградите на къщите му. Те са инициатива на артиста Венцислав Пирянков – художник, който живее и работи в Полша, а в Старо Железаре е фамилната му къща.

Тракийското селце обаче има друга богата история, свързана с плодородието на местните почви и благоприятния климат. Хората по тези земи винаги са отглеждали изобилия от селскостопански култури и животни, което е предпоставка и за превъзходната местна кухня. Селото е популярно със Старожелезарския старец и Старожелезарската (шарена) сол.

Възрастните хора в селото ги приготвят всяка зима, но тъй като младите не проявяват интерес да продължат домашните традиции, тези два автентични продукта са пред забрава. Дори по-лошо! Проницателни търговци, които разбират потенциала им, вече ги произвеждат по индустриален начин, защитават наименованията им като свои марки и пречат на местните хора да възобновят старата гастрономическа традиция.

Причините младите от селото да неглижират възраждането на традициите в производството на Старожелезарски старец и Старожелезарска сол са основно три. През последните години домашното отглеждане на свине беше почти унищожено заради борбата с Африканската чума по свинете. Днес само няколко къщи в селото отглеждат по едно-две прасета. Местните са принудени да купуват свинско месо от близкия месокомбинат.

Втората причина е масовото убеждение, че регистрацията на малко домашно помещение за производство на Старожелезарския старец по традиционен начин е невъзможно или безкрайно трудно. Тази нагласа е резултат от някогашни сблъсъци между хора, ентусиазирани да правят традиционния колбас, и инспеторите от регионалната дирекция на БАБХ. Нашият екип от специалисти по контрол на храните има решение на този проблем и е готов да съдейства за регистрирането на домашни помещения за традиционно приготвяне на двата продукта.

Третата причина е, че малцина в селото осъзнават търговския потенциал на старожелезарските традиционни храни.

Демонстрация с мисия!

Организираната групова демонстрация за приготвяне на Старожелезарски старец и Старожелезарска сол има мисията да покаже пред широката общественост традиционната технология за приготвянето им от една страна, а от друга – да провокира у  младите хора в селото интерес към възобновяване на домашното им производство.

Демонстрацията ще бъде проведена от опитни местни производители на Старожелезарски старец и Старожелезарска шарена сол за всеки, който иска да научи как се приготвят те по традиционен начин.

Старожелезарски старец – демонстрация и селски пазар с мисия

Какво знаем за автентичната Старожелезарска сол?

Един от всекидневните, непретенциозни, но насъщни елементи в храненето на хората от Старо Железаре е шарената сол. От нея само солта не е от селото. И чубрицата, и семената от копър и кимион, сладкият и лютият червен пипер, както и джодженът са все от градините. Някога сместа от подправки се е счуквала в дървен кутел, а сега се мели с машинка. Все още местните хора я добавят почти към всяко ядене – на кебапчета и пържоли, на варени яйца, топъл хляб, „за мерак и за далак“, както казват в Старо Железаре. Всяка къща си има свой вкус и рецепта, но чубрицата е най-важна. Сее се през февруари и цъфти в края на юли. Тогава се изрязва, измива се, оставя се на сянка да изсъхне, а след това се рони и смила на много ситно. Червеният пипер става по-късно – през септември, октомври. Толкова е сладък, че като се изсуши и се смели сладостта му го прави лепкав.

За вкуса на Старожелезарската шарена сол най-важни са семената от копър. Високите понякога и над два метра растения се виждат във всяка градина и често сами се засяват, понякога толкова нагъсто, че ги скубят, за да не задушат другите култури.

Старожелезарски старец – демонстрация и селски пазар с мисия

Какво знаем за автентичния Старожелезарски старец?

Характерният анасонов привкус на семената от копър е характерен за Старожелезарската сол, макар че по-скоро е типичен за кухнята на Индия, Китай и Италия. В Старо Железаре без тайните на копъра не минава и забележителният Старожелезарски старец.

”Старожелезарският старец се приготвя от свинско месо от бут, което навремето нашите баби и дядовци са кълцали, а сега ние смиламе на едро. На килограм месо добавяме 40 г сол и още толкова домашен червен пипер, които са естествени консерванти. Слагаме 3-4 г черен пипер и 8-10 г копър. В някои домакинства добавят и малко кимион. Всичко се омесва добре и се оставя да престои едно денонощие”, разказва Донка Салиева, самодеец към читалище „Тодор Драганов Пашкулов – 1928 г.” в с. Старо Железаре.

След това сместа се премесва и се пълни не в свински стомаси, както някога, а в свински мехури. Важно е те да са напълнени плътно, за да не остане въздух, който да развали деликатеса. Отгоре се залепва и се оставя да „завехне”, после се притиска с тежест, докато добие желаната форма, обяснява Донка Салиева.

После мнозина прибират изсъхналите колбаси във фризера, но тертиплиите още ги пазят заровени в пепел, за да не ги повредят насекоми и гризачи. Като ги извадят от там, приличат на камъни – твърди и сиви. Но като ги разрежат, „зяпват“ с яркочервен цвят и неповторим аромат. Първите старци се ядат на гроздобер, който в Старо Железаре започва след средата на август, но дъхавите колбаси могат да траят още много месеци. Сега няма много прасета в селото и месото се купува, но в миналото многобройните животни са били отглеждани полудиво и са се хранели с храна от полето – идеалния хранителен режим за вкусно и качествено свинско.

Старецът някога е бил почти символ на разточителството, предвид скромната жътварска храна, която възрастните хора от селото си спомнят от детството – малко сирене, лук, хляб и шарена сол в дървени похлупаци. Понякога добавяли прародителя на днешния таратор – студена чорба от краставици, оцет, чесън и вода. По празници се отпускали повече и тогава готвели ястия, които и днес са любими в селото: лучено пиле с чесън, петел с кисело зеле, зелник с туршия. През зимата се е приготвяла и клинка – чорба от праз, сушени сини сливи, зелев сок и червен пипер, която се „замътвала“ с брашно.

Старожелезарски старец – демонстрация и селски пазар с мисия

За Дома на традициите в Старо Железаре

Вкусовете се сменят с поколенията и има реална опасност тези безценни богатства да изчезнат съвсем скоро. Затова във възстановената възрожденска къща, в която е Домът на традициите в Старо Железаре, са подредени експозиции с обредни хлябове, снимки с различни ритуали и занаяти в селото. Някога тук са изработвали майсторски рогозки и възглавници (чучки) от царевична шума, плетели са кенета – дантелени украшения от конски косъм за краищата на забрадките. Освен всичко, желаещите да се научат да правят Старожелезарска шарена сол могат да се доверят на Минка Плювкова, секретар на читалището, и другите жени от селото, които обучават всеки в уменията да смесват ароматните треви, да пекат великденска питка слънце, да приготвят баница с локум.

В представянето е използван авторски текст на Людмил Хайдутов

Програма

Форматът на събитието ще комбинира демонстрация за приготвяне на Старожелезарски старец, разходка из Дома на традициите и селото с разглеждане на уникалните графити по фасадите на къщите, както и малък селски фермерски пазар, в който ще вземат участие малки производители от Старо Железаре и съседните села.

Място на провеждане: с. Старо Железаре, Дом на традициите

Начало на демонстрацията: 11:00 часа

Срок за заплащане на таксата за демонстрация и обиколка:
10.02.2021

Такса за демонстрация и обиколка:

25 лв.

Селски пазар

Възможност за покупка на бабек / старец, Старожелезарска сол, мед, тахан, сладка и други продукти от малки местни производители.

  • Няма ограничения за броя посетители на пазара, но предвид противоепидемичните мерки, всички трябва да бъдат с поставени маски на лицето си и да спазват дистанция.
  • Посещението на пазара е без такса.

Локация

Цената за участие в демонстрацията включва:

  • 1 брой неизсушен Старожелезарски старец с инструкция за сушене у дома;
  • Участие в демонстрацията за приготвяне на Старожелезарски старец;
  • Входна такса за разглеждане на Дома на традициите;
  • Обиколка на Старо Железаре и разказ за селото, неговите традиции и графитите с лицензиран туристически гид.

Участниците в демонстрацията са ограничени до 14 души поради противоепидемичните мерки!

Цената не включва:

В обявената такса не са включени нощувка и хранене, но при желание, можем да осигурим такива допълнително. В случай на интерес моля, попълнете формата за запитване най-долу.

slow.logo_.3

Туристическите събития на „Пендара на село“ се осъществяват в партньорство със www.slowtours.bg

„Старожелезарски старец – демонстрация и селски пазар“ се осъществява с партньорството и на: Кметство Старо Железаре, Кулинарните фестивали на България и Фондация „Ямбол – вкус и традиции“

Изпрати запитване

В случай, че желаете нощувка и хранене като допълнителни услуги, не се колебайте да ни изпратите запитване.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Старожелезарски старец – демонстрация и селски пазар с мисия“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *