Събитието е минало
Out of Stock

Вкусовете на Смилян по време на Празника на Смилянския фасул

Начало
31.10.2021 12:30
Край
31.10.2021 15:30
Адрес
Млечен дом, Smilyan, Bulgaria   Виж карта
Телефон
0888 402 997
Ел. поща

25.00лв.

Изчерпан

Статус

Билетите са изчерпани

14 Продадени

Детайли за събитието

Смилян

3 часа

Местно Меню Смилян

Без водач. С карта

Доплащане на място

според покупките

Група

10 – 30 души

И тази година Смилян ще бъде домакин на Празника на Смилянския фасул на 30.10.2021. Паради ограниченията, произтичащи от разпространението на епидемията от COVID-19, събитието ще бъде ограничено до провеждане на изложба с участващите пана в конкурса „Най-оригинално пано от Смилянски фасул“ в сградата на читалището и базар на местни производители на фасул, картофи, сладка от горски плодове, пресни и сушени горски плодове и билки. Можете също да посетите етнографската сбирка в читалището, популярна като „Музей на фасула“.

Освен да разгледате щандовете на местните производители и да си закупите продукти, произведени в селищата от Горното поречие на р. Арда, запазете си следващия ден, 31.10.2021 за вкусен обяд с типични местни ястия и десерти от „Меню Смилян“, който ще бъде поднесен в комплекс „Млечен дом“.

Вижте още:

  • Дегустационен обяд
  • Допълнителна консумация
  • Покупки от производителя
  • Местен водач

За пълно възстановяване на заплатеното капаро, анулирайте поне 14 дена преди датата на пристигане.

МЕНЮ

Дегустационен обяд "Вкусовете на Смилян" по местното Меню Смилян

  • Яхния от Смилянски фасул и манатарки на фурна
  • „Патетник“ с плънка от земна ябълка (предшественикът на съвременния патетник от картофи, които навлизат в района около 1910 г.)
  • Сарми с булгур и цвекло в листа от турпов кочан
  • Телешко с лук и хляб (в миналото сервирано като част от менюто за гости/молитви)
  • Смидарь
  • Блана чорба
  • Ръчно месено хлебче от ръжено и пълнозърнесто пшенично брашно – по 1 бр
  • Чаша айрян
patetnik-smilyan
smidal006

Кулинарна демонстрация

Шеф Снежи Орлова ще демонстрира приготвяне на традиционна яхния от Смилянски фасул и манатарки на фурна, както и на Смилянски смидаль (смидарь) – обредни сладки трохи за новородено.

Пазаруване на местни продукти

Пазар на млечни продукти от мандра „Родопа Милк“ и билковото магазинче на Милка Матева в двора на комплекса.

rodopa-milk01
snejy-orlova

Шеф Снежи Орлова

Майстор на типичната кухня по горнотопоречие на Арда

Занимава се с кулинария повече от 20 години, но най-вече е пекар-сладкар, с интереси към здравословната, вкусна храна. През 2017 година Министерство на икономиката, подкрепя Снежана Орлова в нейните иновативни разработки на продукти с квас. През 2020 година получава сертификат от Университета по Хранителни Технологии в Пловдив, за качеството на използвания квас преминал микробиологичен анализ в немска лаборатория. До настоящия момент е участвала в редица прояви за популяризиране на традиционни хлябове и рецепти. Организира и провежда обучения за повишаване на кулинарната култура, както за деца, така и за възрастни.

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Вкусовете на Смилян по време на Празника на Смилянския фасул“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *