„Пендара“ ще обучава стартиращия микро бизнес със занаятчийски храни

 In Новини

Нов център за обучения ще помага на стартиращия микро бизнес със занаятчийски храни да достигне пазара и да се развива устойчиво. Програмата ще подготвя малки производители и търговци, които имат готовност да започнат свой бизнес и ще ги подпомогне с експертни услуги както в процеса на регистрация, така и в последващото им развитие. Обученията ще се провеждат кампанийно в София, Пловдив и Варна.

Фондация LocalFood.bg поставя началото на този дългосрочен проект, който, освен да инкубира нови занаятчийски производства, цели да проучи в детайли потенциала на принудителния сив сектор и в крайна сметка да доведе до реформи в законодателството в полза на свободните продажби на домашни храни.

Програмата се нарича “Пендара” по името на голямата златна монета, която за народа ни е символ на благополучие и знак за отличие. „Именно с тази символика и заради стремежа ни да подчертаем, че занаятчийският бизнес е малък, но могъщ, започваме този нов проект с името “Пендара”, коментира мениджъра на проекта инж. Гергана Кабаиванова, управител на Фондация LocalFood.bg, основател на първите фермерски пазари в страната и експерт по маркетинг на микро бизнеса с храните.

Проектът е планиран месеци наред, за да привлече екип от съмишленици на каузата и да разработи подхода. Участие в екипа ще вземат топ експерти в областта на занаятчийските храни, сред които национални и международни ментори в този бизнес сектор, специалисти по управление качеството на храните, маркетинг и ПР. Водеща роля в обученията по управление безопасността и качеството на храните ще има д-р Илиян Костов, д.в.м., който е зам. директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига, съветник на министъра на земеделието и храните през 2015 год., съветник в Мисията на Република България към ЕС в Брюксел и експерт по европейското законодателство за храните. Доц. д-р Десислава Димитрова ще въвежда стартиращите предприемачи в социалния и етичния аспект при производството на местни храни. Тя е член на международния борд на Slow Food, лидер на движението в България и експерт по гастрономическа култура.

През първите 18 месеца програма “Пендара” ще бъде подпомогната от Фондация “Америка за България” – независима, непартийна и неполитическа американска благотворителна организация, основана през 2008 година. Тя е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден по Закона за подпомагане на източноевропейската демокрация от 1989 г. чрез Американската агенция за международно развитие.

Фондация „Америка за България“ подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Даренията, предоставени от Фондация „Америка за България“, развиват дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите