Прясна паста на улица „Мир“

Есента във Варна е приятно благосклонна към забързаните минувачи, а слънцето пробива мъглявините над морето. В близост до студентските общежития в кв. „Левски“ се намира симпатично място за здравословни вегетариански храни. Посрещат ме Кирил и Мария, които са заедно в живота от четири години. В една хубава коледна утрин преди три години Кирил получил за подарък от приятелката си машинка за приготвяне на домашна паста. По това време той работел като готвач в елитно заведение в града. И така започнала тази история.

Официално “Fresh pasta bar” отваря врати на студентския празник през 2015 г. За една година живот малкото уютно място се е утвърдило като предпочитан вариант за похапване на прясна паста и други вкусотии. Те се приготвят с много любов и внимание към детайлите. Пътят към славата не е лесен, но тези неща са част от изграждането на имиджа на всяко ново място.

Предисторията му е важна. Сядаме с Кирил и Мария в кратка пауза между две поръчки. Едната идва по телефона, а другата е от три студентки, които учат в близкия Медицински университет. Кирил споменава за експериментите си в кухнята. В самото начало той готвел паста в къщи за свои приятели. Постепенно те го убедили да пробва и на зародилия се фермерски пазар в града. Той се връща към тези моменти и изрично иска да благодари на организаторите на пазара, които му гласували доверие да продава стоката си, въпреки някои компромиси с качеството в първите седмици. Постепенно се натрупали редовни клиенти, които го чакали всяка събота, за да си купят паста. По това време Мария практикувала професията си на стоматолог и помагала с присъствие на пазара. За нея обаче подкрепата била не само емоционална, тя тайничко мечтаела да развият хобито си в бизнес. В идеята включили и Радослава, тяхна роднина. Създали фирма с минимален капитал и започнали да търсят подходящо помещение, с нисък наем и необходимите условия за производство и търговия с храни. Локацията се появила случайно, в една бивша закусвалня за банички в краен квартал на Варна. От стартирането на проекта до онзи осми декември на 2015 г., когато отворили мястото за клиенти, минали около шест месеца. Бързо се справили с изискванията на Агенцията по храните, ремонтирали мястото, а интериорния дизайн поверили на Мария. Тя се е справила перфектно с много малък бюджет и доста подръчни материали. Но вниманието към детайлите и красотата на шрифтовете, с които са изписани рекламните табели, веднага се набива на очи.

Докато Кирил влиза за малко в кухнята, за да приготви поръчките, Мария ми разказва за смисъла на този бизнес. За тях здравословното хранене е преди всичко кауза и те са се посветили на нея. В менюто им няма нищо от животински произход и не ползват яйца за пастата си. Рекламата си я правят предимно чрез социалните мрежи и продължават да разчитат на своите редовни клиенти от фермерския пазар. Стремежът им е да продават повече пакетирана паста, която да се приготвя от хората в домашни условия. Предлагат и прясно приготвени ястия на място, но капацитета на пастарията им е малък – едва три маси. Разширили са асортимента си с традиционни сосове за овкусяване и няколко вида горчица. Работят от понеделник до петък от 10 до 20 часа, а в събота участват на фермерския пазар. Амбициите им са да разширяват още повече асортимента си и евентуално да се преместят в удобен момент в идеалния център на Варна. Считат, че за момента тяхното място е уникално за града и се надяват това да продължи така и за в бъдеще. Много разчитат на приятелите си, сред които има и бразилец, който произвежда крафт бира с марка Eloe в Словения, но я предлага у нас, защото от две години живее във Варна. Тя може да се опита във Fresh pasta bar. Освен това може да попитате и за най-хубавото гхи в града, което се приготвя от Наталия, друга тяхна приятелка.

Разговора ни тръгва в посока технологията на производството. Те не искат да разкриват всичките си тайни, но държат на качествените суровини. Вече използват твърда пшеница от страната, правят успешно паста и от лимецово брашно. Известни са с характерната си зеленчукова паста, която е част от тяхната визитна картичка. И тримата в екипа са от Варна. Не биха искали да живеят на друго място и малко ги боли, че в града им няма подобаващо отношение към здравословната храна. Но въпреки това са оптимисти. Новият модел на мислене за правилното хранене се споделя от все повече млади хора, което ги кара да продължават да мечтаят. В тези мечти се включва и разширяване на участниците и клиентите на фермерския пазар в града. Той вече се провежда и в неделя, като локацията на входа на Морската градина в близост до казиното, вдъхва допълнителни надежди.

Тръгвам си оттам с убеждението, че тяхната енергия е заразителна. Убеждавам се в това и у дома, когато опитвам горчицата и пастата от лимец. Готова е за хапване след няколко минути във вряла вода. Не изчаквам да изтече срока ѝ на годност от един месец, описан на етикета. Вероятно и повечето клиенти са нетърпеливи като мен. Усилията на Мария, Кирил и Радослава явно си заслужават. А бъдещето ще покаже докъде ще стигнат с мечтите си.

"Fresh Pasta Bar" 
Адрес: Варна, ул. „Мир“ 6 А
Тел: 0893 580 802
Facebook: Handmade Fresh pasta Bar

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.