Банатски листа на суво от Гостиля

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Плевен

В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.

ИЗТОЧНИК: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия

Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.


Съставки

2 яйца

брашно

колкото поеме

сух хляб за трохи

олио

червен пипер

1 черупка вода 4-5 броя картофи

Приготвяне

Замесва се тесто от яйцата, водата и брашното. Разделя се на две топки. Всяка се разточва на тънък лист. Оставят се да изсъхнат за около час. През това време се приготвят трохите като се запържват в олио и червен пипер. Изсъхналият лист тесто се нарязва на ленти с ширина 1 см. В тенджера, с вряща вода (2-3 литра) с малко сол, се пускат листата за около 6-10 минути. Сваряват се картофите. Всичко се реди в блюдо и се залива със запърженото олио, червен пипер и трохи.Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.