Бял мъж на баба Венета от Габрово

  • РАЙОН: Габровски, Стара Планина

  • ПОРЦИИ: 6 – 8

  • ПОДГОТОВКА: подсирване на млякото от предната вечер

  • ГОТВЕНЕ: окол0 30 минути

”Бял мъж” или “бел муж” е типично северняшко ястие, за името и традицията на което се носят легенди, свързани със Свети Петър като покровител на жътварите. Те разказват, че и в най-горещият ден от годината – Петровден, светецът слизал на полето, за да жъне заедно с хората. Когато всички седнали да обядват и селяните извадили единственото, което имали – прясно сирене, то се разтопило от горещината и те се притеснили, че нямат с какво друго да нагостят Свети Петър. Тогава той ги успокоил, пресегнал се към близката нива, откъснал няколко класа жито, разтъркал ги между дланите си и те станали на хубаво бяло брашно. Гостът поръсил сиренето и се получила каша, която нарекли “Бял мъж”. Оттогава хората винаги поднасят това ястие на Петровден, но и през всеки ден от годината, когато им се хапва.По традиция Белият мъж се приготвя с високомаслено овче мляко, което се подсирва, за да стане на прясно сирене. Тази рецепта на баба Венче от габровския край обаче е с краве прясно сирене и масло, тъй като в днешно време става все по-трудно да се намери хубаво маслено овче мляко за подсирване.

Съставки

Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.

  • 2 л. прясно домашно краве мляко, което се подсирва или 1 кг. прясно сирене
  • 150 мл прясно краве мляко
  • 50 – 100 г краве масло
  • 5 с.л брашно
  • сол на вкус

Приготвяне

  • Разтопете маслото в тиган.

  • Към маслото натрошете с ръце прясното сирене.

  • В чаша или купичка направете рядка каша от прясното мляко, брашното и малко сол. Добавете я към сиренето и маслото.

  • Сложете тигана на слаб огън и бъркайте докато се разтопи сиренето.

  • Готовият Бял мъж се сервира охладен – без нищо, или поръсен с червен пипер, или в сладки варианти – с мед, с петмез, с карамелизирана глазура, със сладко и др.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.