Чесновия пастет на баба Стефанка

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Шумен

Моята баба е шуменка. Не мисля обаче, че тази рецепта е уникална за нашия край, защото съм я срещала и на други места в страната.

АВТОР: Емилия Балева

Почти всички спомени за моята баба Стефанка (или баба Фаца, както я наричахме галено) са неразривно свързани с вкусове и аромати: канелената вътрешност на курабийките с пудра захар, знойния полъх от тигана с врели пържени картофки, гъделичкащия аромат на пресния копър в таратора, ваниловата милувка на яйчния крем, анасоновата нотка на малката мастичка, която понякога си пийваше „за стомаха“. Едно от любимите ми неща беше този пастет – все в същата синя стъклена купичка, красиво набразден с вилица, лъскав и неустоим, с аромат от който веднага ти се пълни устата! Винаги гледах в захлас как го приготвя. Смесването на съставките в тежкото месингово хаванче ми изглеждаше като някакъв чуден магически ритуал. Днес си давам сметка, че моята мила, румена и винаги усмихната баба е била тайната съставка и съм горда, че нося част от нея в себе си!


Съставки

Количества според наличното и на вкус.

  • 4-5 филии сух бял хляб, без кората
  • ½ ч.ч. орехови ядки, ситно смлени
  • скилидките от 1 малка глава стар чесън
  • 1 к.ч. олио
  • ½ ч.л. сол

Приготвяне

Количества според наличното и на вкус.

  • Хлябът се накисва в студена вода и се изстисква добре.
  • Смесва се с орехите, прекарания през преса чесън и солта.
  • Добавя се олиото, на тънка струйка и при непрекъснато бъркане, докато сместа го поеме и леко побелее.
  • Чудесна добавка е към печени меса, зеленчукови ястия или намазан върху препечена филийка.
  • Ако леко се запекат орехите се получава още по-наситен вкус, а олиото без проблем може да бъде заменено със зехтин.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.