Гньетени чушки

Типични за торлашката кухня пълнени сухи чушки със зрял фасул  и орехи. Наименованието оначава „натъпкани”, „нагнетени”.

Традиционно ястие за Чипровци.

Рецепта #1

Продукти

2 ч.ч. зрял фасул, 2-3 глави кромид лук, за предпочитане червен, или 3-4 стръка праз лук, 1/2 ч.ч. олио, 1 ч.ч. едро счукани орехи, джоджен или чубрица, 16 – 20  сухи чушки

Приготвяне

Сухите чушки се измиват  и  предварително се накисват в топла вода да омекнат. След това  внимателно се почистват от семето, за да не се разкъсат. Фасулът се накисва в студена вода за 10-12 часа, излива се тази вода, кипва се за десетина минути, отново се излива водата. След това се сварява, отцежда, посолява и се смачква (счуква). Червеният лук се нарязва на ситно и също се счуква. Смесват се отцеденият фасул, лукът, орехите, стритият сух джоджен (чубрица) и се посоляват. С тази смес се пълнят плътно ( с натискане, натъпкване,  „гнетене”) чушките. Отворът им се потапя в брашно, за да се запечата. Редят се в намазнена тава. Ако остане от  сместа, тя се разпределя между чушките. Долива се 1 чаша подсолена  бобена или обикновена вода,  поливат се с тънка струйка олио, поръсват се с малко сол  и се пекат в умерена фурна.

Рецепта #2

Сварявате леко 1 кг зрял фасул. Отцеждате го. Леко се запържва праз лук в олио, добавя се сол на вкус. Прибавя се фасула и леко се намачква. Ръсвате и бабина душица (мащерка).

Взимате 30 сушени чушки (ако ползвате пресни, трябва да са леко завехнали).

Пълните ги със сместа. Нареждате в тава, сипвате доста олио и няколко супени лъжици вода.

Запичате 30-40 минути.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.