Типично ястие за родопското село Могилица.
Продукти
Айрян, бяло брашно, царевично брашно или царевичен грис, квас, масло
Приготвяне
В 1 литър айрян се прибавя 1 ч.л. сода малко сол, щипка захар. В сместа се добавя по малко бяло брашно и пожелание 1 -2 л. / царевично брашно или пшеничен грис/ при непрекъснато бъркане. Сместа трябва да стане с гъстота като боза. В намаслен тиган или сач се изсипва по един малък черпак. Като стане готово от едната страна се обръща и се пече от другата. Готовите колаци се мажат с масло.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
На гости при дерменджията Свилен Класанов
На гости у Дарина с работилница за козунак
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
Сусамов тур
Домашен обяд в Якоруда с работилница за гаргалета