РАЙОН: Севлиево
Как се прави легендарната куркудена чорба?
В различните краища на страната има различни рецепти. Научаваме как се прави в Севлиевския по рецепта на баба Денка, споделена ни от Билкарската къща в с. Горско сливово.
Съставки
- 500 г свинско месо, шарено (от “сладкия кокал” на прасето)
- 1 бр. едра глава лук
- 1 л. вода
- 1 – 1 ½ л. зелева чорба
- ¼ глава кисело зеле
- 1 с.л. червен пипер
- чубрица
- прясно смлени черен пипер и кимион
- сол – внимателно с нея, евентуално може да се добави в края при необходимост
Приготвяне
“Не си спомням баба да е измервала с точност количеството на продуктите, не ги меря и аз, така че посочените са ориентировъчни.
Кавардисвам (запържвам) ситно нарязаното месо в загрята мазнина, най-добре да е свинска мас. Добавям нарязан лук. Когато и той се запържи, е време за червения пипер и ситно нарязаното кисело зеле. Трябва да отбележа, че в Горско Сливово, където е къщата ни за гости, не слагат зеле в куркудената чорба. Баба е родом от Горна Росица, Севлиевско. Тя я правеше със зеле, така я правя и аз.
Та, след киселото зеле сипвам вода. Когато всичко е добре сварено, добавям на части зелевата чорба, като преди всяко добавяне, опитвам как се получава на вкус. Зелевата чорба внася сол и киселинност, затова трябва да се внимава.
Добавям и останалите подправки: кимион, черен пипер и чубрица.
В нашето семейство, харесваме чорбата да е застроена, затова я правя с класическа варена застройка с яйце, кисело мляко, с. л. брашно, добавям към готовата гозба и куркудената чорба е готова.
Следва приготвянето на гарнитурата към нея – а именно греяна ракия и препукана на печката суха люта чушка. Режеш дебела филия селски хляб и… наздраве!
P.s. За доброто храносмилане и настроение и компанията е важна!
Готвя я отдавна. Прекрасна зимна чорба, която носи и студена и греяна ракия.
Хубаво е да има сняг и дърва за цепене, за да ти се вдига пара от гърба.