Влашки прясол по бабина рецепта от Белене

 In Дай Бабо Огънче
pryasul02
  • РАЙОН: Белене, Дунава, Северняшко
  • ПОРЦИИ: по желание
  • ПОДГОТОВКА: 40 мин.
  • ВАРЕНЕ: около 20 минути

Прясолът е уникално местно ястие за района на Белене. То е с влашки произход и го наричат още разсол или моаре – моаре да пеще. Днес можем да кажем, че то е добър пример за zero waste традиция, защото замисълът му е да се готви с неизядената риба от предния ден (каквато и да е дунавска риба) и с наличните сезонни зеленчуци. В този ред на мисли това, което ще ви споделим не е рецепта, за която трябва да закупите продукти от супермеркета, да използвате само част от пакета и другото да изхвърлите, а е по-скоро старо познание за това как можете да съчетавате вкусове и състояния на сезонните хранителни продукти.

Съставки

Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.

  • дунавска риба – шаран, щука, смадок, сом или др.
  • настъргани домати или домашен доматен сок
  • чушки – печени, сухи или пресни
  • моркови, патладжан, целина или какъвто друг зеленчук имате наличен
  • чесън и лук
  • девисил и магданоз – свежи или сушени
  • люта чушка
  • брашно за овалване на рибата
  • олио за пържене
  • сол

Приготвяне

  • Обичайно тази гозба се приготвя от рибени парчета, оваляни в брашно и изпържени, но може да се направи и с печена риба.
  • В дълбока тенджера се приготвя сос от зеленчуците, доматите и на финала се добавя лютата чушка.
  • Полученият сос се излива върху рибата и върху нея се поръсват магданоза и девисила.
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите