Родопски кабак


pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: Пловдив

Пловдив, Тракия, Родопи
Рецептата е характерна за Пловдивския край и перфектно улавя многообразието на родопските специалитети, които отстъпват по уникалност само на тамошния диалект.

АВТОР: Любомира Минчева

Рецептата ми бе предадена от моята скъпа баба – абсолютен виртуоз на печивата. Често корите се точеха на ръка, макар и да имаме удобството на готовите. Баба ми беше човекът, който ме запозна с готвенето, държеше ръката ми с ножа и ме научи на тънкостите във всичко, което днес слагам на трапезата си.


Съставки

  • 1 пакет кори за баница
  • 4 средно големи тиквички (около 800 г)
  • 200 г сирене по избор (козе и овче са най-използваните)
  • 5 яйца
  • чубрица и копър на вкус
  • чесън и пресен лук
  • масло за намазване

Приготвяне

  • Настъргваме и посолявяме тиквичките, за да се отдели водата.
  • След като ги оцедим, прибавяме яйцата, сиренето, подправките и ситно нарязаните лук и чесън.
  • В намаслена тава започваме да редим кора след кора, подобно на кошничка, като намазваме с масло между всяка.
  • След 7-8 кори изсипваме сместа и завиваме стърчащите краища. Ако тавата ни е по-голяма, може да се наложи да покрием баницата отгоре с още една-две кори.
  • Намазваме с масло и печем на загрята на 200°С фурна до приятен загар. На мен ми отне 40 мин. да се сготви и плънката.

Да ви е сладко!


Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.