Сарми с бутима

 In Пиринска и шопска кухня, Рецепти
rukie_sarmi_butima003

В Подгорието наричат растението винобой или лаконос (Phytolacca americana) – бутима, бучиниш, бутино или пишало. Може да ви е познато и с някое от по-старите му имена – ашик боя, кармъзъ или бахча гюзел. През 17 век растението е пренесено в Европа и намира приложение като естествено багрило. Използвано е за оцветяване на виното или за мастило. Всъщност цялото растение се смята за отровно в големи дози, особено плодовете. Въпреки това в народната медицина намира приложение като слабително средство при запек. Дори малко количество отвара от листата на лаконоса могат да допринесат за този ефект. Поради тази причина трябва да се използват само млади листа, а водата, в която се варят, да се подменя многократно.

Сaрмите с бутима, започнали своя път от село Габрене. Добиват все по-голяма популярност и се утвърждават като едно от типичните ястия за Подгорието (Беласица).

Местните домакини завиват много вкусни малки постни сармички от тази билка. Те събират само млади листа и ги съхраняват или във фризер, или изсушени.

Приготвяне

За да приготвим сармички от винобой трябва да използваме само млади листа, които са изсушени или съхранени в буркан. Листата от бутима предварително се заливат с вряла вода. За да станат малки сармички се слага 1 чаена лъжичка плънка в едно листо. За да се приготви плънката, в мазнина се задушава ситно нарязан лук, настъргва се морков и се добавя чаша ориз. Овкусява се с черен пипер, сол, джоджен и се залива с две чаши вода, след което сместа се оставя на котлона, а той се изключва. Плънката може да се приготви и от задушен ориз с праз, към който се добавя червен и черен пипер, джоджен и сол. След като завием сармичките ги редим в тавичка, ги покриваме с няколко листа бутима. Заливаме ги с чаша вода и ги печем във фурна до готовност.

Източник: Рукие Изирова и Зюмка Изирова, домакини на Къща за гости “Орхидея” в с. Яворница

Последни статии
0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите