Щирник на баба Венета от Габрово

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/04/shtirnik06.jpg” image_width=”1200″ image_height=”600″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/04/shtirnik06.jpg” target=”_blank” align=”center”]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker”]

  • РАЙОН: Габровски, Стара Планина

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker”]

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-group”]

  • ПОРЦИИ: 6 – 8

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-2″]

  • ПОДГОТОВКА: 40 мин. за омесване на тестото за корите, нарязване на зелениите и подготовка на плънката

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-4″]

  • ПЕЧЕНЕ: около 40 минути

[/mk_custom_list]

Щирник е габровският вариант на баница със зеленийки. По традиция се прави през пролетта и лятото, когато има щир и други зеленолистни и те се слагат в плънката според наличността им. Според баба Венета от габровския край, това, което отличва тази баница от всички остнали обаче, е задължителното добавяне на тарос (естрагон), гьозум (джоджен) и девисил. Друга специфичност е, че корите не се точат с точилка, а тестото за тях се дърпа върху кърпа (вижте видеото).

Таросът е меродията на габровци. Добавя се в почти всяко ястие.

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]

Съставки

Рецептата е народна и всички количества са условни – на око и на вкус.

[mk_custom_list style=”mk-moon-arrow-right-3″]За тестото за корите

  • около 1 с.л. оцет
  • щипка сол
  • щипка сода
  • около 1 с.л. олио
  • около 700 г брашно

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-arrow-right-3″]За плънката

  • около 500 г микс от зелении, вкл. тарос, гьозум и девисил
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • около 500 г сирене
  • 5 – 6 яйца
  • олио за запържването

[/mk_custom_list]

Приготвяне

[mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Пригответе тестото за корите като смесите оцета, солта, содата, олиото и брашното. То трябва да стане гъвкаво, за да може лесно да се разпъва.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Измийте зеленолистните. Нарежете ги на едро. Ако слагате лапад в сместа, първо него трябва да задушите с малко олио в тиган и после да добавите другите зелении, които омекват по-бързо.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Към задушените зеленийки добавете чашата кисело мляко, малко сол и рабъркайте. След това натрошете сиренето, добавете яйцата.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Върху работната маса постелете голяма чиста памучна кърпа или малка покривка. Вземете едно топче от тестото и започете с ръце да го оформяте на листо. Когато не можете да го разпъвате повече с ръце, поставете го на покривката и започете да го дърпате върху нея, докато оформите голяма кора.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Върху кората нанесете плънката и с повдигане на крайчето на кърпата завийте банично руло. С всяко следващо руло оформете вита баница в тавата.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Печете в умерена фурна за около 40 мин.

[/mk_custom_list]

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара