Типично ястие за Чипровци.
Продукти
Брашно, сол, овче или козе сирене, сухи червени чушки, краве масло, червен пипер.
Приготвяне
В сгорещената мазнина се слага брашното и се запържва до златист цвят. Разрежда се с гореща вода, която се прибавя на струйки, като се разбърква с телена бъркалка. Посолява се съвсем малко и се оставя да ври на слаб огън десетина минути, заедно със сухите червени пиперки. От време на време се разбърква. Прибавя се настърганото на едро ренде сирене и след 5-6 минути се сваля от огъня. При поднасяне всяка порция се залива с препържено краве масло, оцветено с червен пипер.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак