Смилянски фасул с манатарки

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Смилянски фасул с манатарки е типично ястие за селото.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Продукти за 10 порции

[/mk_fancy_title]

600 гр. Смилянски фасул – дребен, 3 моркова, 1 глава кромид лук, 120 мл олио, 100 гр. масло, 1 супена лъжица червен пипер1 1 супена лъжица джоджен, сол и черен пипер на вкус, 300 гр. прясна манатарка, нарязана на кубчета.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Приготвяне

[/mk_fancy_title]

В тенджера накисвате фасула вечерта във вода, с щипка сол. На сутринта изхвърляте водата, изплаквате фасула с чиста вода и го слагате на котлона в тенджера с 2 л. студена вода. След като заври, оставяте на котлона за 15 мин., после изхвърляте първата вода и доливате 2 л. топла вода в тенджерата. Добавяте в тенджерата нарязаните на ситно лук и моркови, нарязаната на кубчета прясна манатарка, червения пипер и олиото в тенджерата и варите на средно силен котлон до сваряване на фасулевите зърна. Когато са почти готови, добавяте доматения сок. Запръжка: В тиган разтопявате маслото, добавяте две щипки червен пипер и 1 с. л. брашно. След това с черпак добавяте от фасулевата чорба към запръжката, като непрекъснато бъркате, за да не се образуват топчета от брашното. После сместа от тигана изсипвате обратно в тенджерата при непрекъснато разбъркване. Оставяте на тих огън за 10 минути. Накрая добавяте сухия джоджен. Сервирате с люти чушлета или мариновани чушки.

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара