Типична наложена торлашка баница с ръчно-точени чипровски кори.
Специфичното при тази баница са корите обги, или домашно печени кори за баница. Правят се от брашно, вода, сол и малко оцет. Точат се на ръка и се налагат да се изсушат на печка с дърва за около 30-40 мин.
Рецепта #1
Продукти
10 кори, 5 яйца, 13 с. л. олио, 250 г сирене.
Приготвяне
Стените на тавата се намазват с мазнина. Друга тава се пълни с хладка вода и в нея всяка кора последователно се потапя се във водата, вади се и се полага в първата тава. Полива се с мазнина и се слагат 4 супени лъжици от плънката със сирене. По този начин се „къпят“ и намазват всички кори. След като и последната кора се наложи в тавата, се подгъват ръбчетата на корите. Ако е останала плънка, към нея може да се прибави малко газирана вода или сода за хляб, и да се разпредели отгоре на баницата. Баницата се оставя на стайна температура, докато печката се загрее до 180 градуса и след това се изпича за 30-40 мин. След като се изпече баницата, се постила фолио на кухненския плот или маса и тавата с баницата се изправя, опряна на стената. Остава така 20 минути, докато изстине. След това е готова да се отдели лесно от тавата.
Рецепта #2
Най-напред корите: замесвате ги с ½ кг брашно, щипка сол, няколко капки оцет и малко хладка вода. Тестото трябва да е нито е много твърдо, нито много меко.
Разделяте го на 10-12 топки. Разточвате ги на кора с диаметър около 30 см, като постоянно ръсите с брашно, за да не залепва. Изпичате ги на печка с дърва от двете страни, докато им се образуват мехурчета, а на места дори леко загорят.
Плънката: чуквате 4 яйца, 200 г сирена и колкото кори – толкова лъжици олио. Смесвате добре.
Намазнявате тава, в която ще печете баницата. Топвате всяка кора в друга тава с хладка вода и щипка сода. Кора по кора слагате в тавата за печене, като наръсвате с яйчено-сирената смес. Накрая бодете с вилица, за да влезе въздух.
Печете 40 минути на 180 градуса.
Като се опече, баницата се обръща наобратно върху съдове, за да се „отлепят“ корите.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак