Триеница на баба Венета от Габрово

[mk_image src=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/02/trienica-veneta02.jpg” image_width=”1200″ image_height=”1000″ link=”https://pendara.bg/wp-content/uploads/2023/02/trienica-veneta02.jpg” target=”_blank”]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_custom_list style=”mk-icon-map-marker”]

  • РАЙОН: Габровски, Стара Планина

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-icon-group”]

  • ПОРЦИИ: 6 – 8

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-2″]

  • ПОДГОТОВКА: 0 минути

[/mk_custom_list][mk_custom_list style=”mk-moon-clock-4″]

  • ГОТВЕНЕ: 20 минути

[/mk_custom_list]

Ако някой ви каже, че не обича триеница, не му вярвайте или го заведете при баба Венета от Габрово, за да му я сготви.

Триеница? Точно така! В различните райони на страната с това наименование наричат различни продукти и храни, но винаги става въпрос за семпли зърнени съставки, от приготвянето на които се получава изумително сложен и божествен вкус.

Срещнахме сръчната баба Венета в Къща “Легендите” в с. Беломъжите близо до Габрово, където тя ни показа как се приготвя местният вариант на триеница. Това е простичко ястие, което се готви бързо и може да се предложи в солен, лют или сладък вариант. Ключов момент обаче е, че млякото и маслото за успеха на тази рецепта трябва да бъдат пълномаслени, фермерски – без компромиси!

Особено ни вдъхновява идеята тази триеница да се сервира с обгорена захар и стръкче мента. Тази хрумка със сигурност ще конкурира доста сполучливо прословутото Крем Брюле, но ще добави заинтригуваща нееднородна текстура в дълбочина. Опитайте!

[mk_padding_divider size=”20″]
[mk_padding_divider size=”20″]

Съставки

[mk_custom_list style=”mk-moon-arrow-right-3″]

  • 2 литра пълномаслено фермерско мляко
  • 100 г фермерско краве масло
  • 500 г брашно
  • 1 ч. л. сол (дори и при сладкия вариант)

[/mk_custom_list]

Приготвяне

[mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Прясното мляко се сварява със солта и маслото.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Докато млякото завира, в купа изсипваме брашното и го напръскваме с малко вода. С двете ръце започваме да “валяме” малки тестени парцалчета и фитилчета – “вальочета”.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Когато млякото заври, изсипваме триеницата в него и започваме да бъркаме леко на постоянно, за да не загори сгъстяващата се смес.

[/mk_custom_list][mk_custom_list margin_bottom=”15″]

  • Още топла готовата триеница се разсипва по купички и се овкусява със сирене, или лют червен пипер, или сладко, мед, или се поръсва със захар.

[/mk_custom_list]

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара