Зелен фасул с яйца на очи

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Зеленият фасул с яйца на очи е типично ястие за селото.

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Продукти

[/mk_fancy_title]

1 кг зелен фасул, 2 домата, 2 супени лъжици олио, 1/3 пакет масло, 6 яйца, 1 връзка пресен магданоз

[mk_fancy_title size=”10″ margin_bottom=”10″ font_family=”none”]

Приготвяне

[/mk_fancy_title]

Фасулът се сварява в подсолена вода. Отцежда се в гевгир и свареният фасул се задушава в олиото за 10 минути. Изсипва се в тавичка, поръсва се с магданоз и с лъжицата оформяме 6 дупки в разстланата в тавата смес. Във всяка дупка слагаме по 1 сурово яйце, отгоре му – по 1 парче масло и по едно колелце домат. Запичаме до готовност на яйцата. Сервираме с кисело мляко или салата от настъргани червено цвекло, домати, чесън и хрян.

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара