Зрял фасул със сухи чушки

 In Родопска и тракийска кухня

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Зрелият фасул със сухи чушки е типично ястие за селото.

Продукти

2 чаени чаши сварен фасул, 14-15 сухи чушки, 1 глава кромид лук, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена чаша олио джоджен, чубрица, сол

Приготвяне

Задушаваме лука в олиото заедно с фасула, добавяме червения пипер и подправките, за да приготвим плънката. Сухите чушки накисваме за 30 минути в гореща вода, оцеждаме и когато изстинат пълним с плънката от фасул, лук и подправки. Напълнените чушки се нареждат в тава и се запичат.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите