Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.
Зрелият фасул със сухи чушки е типично ястие за селото.
Продукти
2 чаени чаши сварен фасул, 14-15 сухи чушки, 1 глава кромид лук, 1 чаена лъжица червен пипер, 1 кафена чаша олио джоджен, чубрица, сол
Приготвяне
Задушаваме лука в олиото заедно с фасула, добавяме червения пипер и подправките, за да приготвим плънката. Сухите чушки накисваме за 30 минути в гореща вода, оцеждаме и когато изстинат пълним с плънката от фасул, лук и подправки. Напълнените чушки се нареждат в тава и се запичат.
Открий преживяване
Пълнозърнеста пица на пещ
Обиколка на Етно Център Раждавица с баница и боза
Възстановка на обичая “гелина” с писане на булка и домашен обяд в Рибново
На гости при дерменджията Свилен Класанов
Сусамов тур
Урок с Ани за мандраджийски катми със сурватково тесто
На раздумка с добруджански лападник
На гости у Дарина с работилница за козунак