Слънчевата пекарна

 In Бизнес истории

Светлана Кирова е от типа слънчеви хора. Усмивката ѝ веднага отваря разговора. Отивам да поговоря с нея в понеделник сутрин. Рано сутринта. Пием кафе и студен ментов чай. Докато се събуждам за истинския разговор, тя ми разказва за откриването на малката си сладкарница. Имало доста хора, почти всичко от сладкишите свършило. Било в събота, преди два дни. Наложило се да идва в неделя, за да подготви нещо за старта на новата седмица. Завиждам ѝ, работи с мечтата си.

Кога беше началото?

Моите малки лични експерименти със сладкишите започнах в началото на 2014 г. Правех ги в къщи, споделях рецепти с приятелки или търсех варианти в интернет. Веднага след второто ми майчинство имах нужда от някакво предизвикателство. Тръгнах на фитнес. Там открих и доста нови приятелки, които в началото бяха и моите първи клиенти. И така от уста на уста мълвата за мен тръгна. В един момент реших, че искам да произвеждам сладкиши съвсем официално, да го направя малък бизнес. Много ми помогна в края на 2015 г.  „Фермата“, където можех да предлагам моите продукти. Но планирах да си направя и мое място, сладкарничка, където да приготвям и продавам моите неща.

Защо в Кършияка?

В Пловдив се озовах през 2001 г. Последвах моя приятел, който по това време започна работа в града. Точно бях завършила Русенския университет в родния ни град, специалност за учител по математика и информатика. Нямах никаква представа къде идвам, никакви приятели. В началото изпитвах и лека депресия. Малко по-късно сключихме брак с него. След това се появиха и двете ни деца. Първите години аз работех за неговата фирма, помагах му в бизнеса. В един период работех и като секретарка. Но все съм си мечтала да имам свой собствен бизнес. И ето, че най-накрая добих смелост и стартирах моя проект. Намерих това помещение в „Малкия Гигант“ – наема нисък, обаче вътре мизерия. Но си го представих как ще изглежда. И го оборудвах с мои идеи и по мой вкус.

Трудно ли е да се започне подобно начинание?

Като цяло, ако имаш пари и връзки, не е трудно. Но аз нито имах много пари, нито исках да пускам връзки за това или онова. Имах проблеми при регистрацията на обекта от страна на Агенцията по безопасност на храните. В един момент дори заподозрях известни схеми, подобни на рекет. В крайна сметка нещата се изгладиха, но това ме забави с един месец. А през това време разходите си вървяха. Радвам се, че хората в квартала са любопитни и с добър вкус. Откриването ме зареди с оптимизъм. Сега ми остава да разработя сладкарничката и да намеря своите нови приятели. Сладкишите винаги са добър повод за приятни разговори.

Какво е по-различно в твоите храни?

Като цяло залагам на здравословното хранене. Аз самата тренирам много, храня се само с домашно приготвени неща и на това акцентирам в моите сладкиши. Използвам само натурални продукти, макар че това е доста трудно, заради всичките тези дневници, които трябва да се попълват за проследяемостта на произхода на суровините. Системата е изградена по доста странен начин, който никак не подкрепя микро производствата на храни. Но въпреки това се старая да играя по тези правила, като създавам наистина вкусни и пълноценни неща.

Кое може да накара един човек да дойде и да купи от теб?

Първо при мен всичко е прясно. Не допускам да залежават продукти в хладилника. Понеже все още съм малък производител, няма и как да произвеждам големи количества. Имам някои пакетирани неща, например моите зърнени блокчета, с които си се гордея. Продавам и био брашно от лимец и био орехи от село Черешово до Русе. Напоследък много ми се търсят джинджифиловите сладки и веган браунито. Приготвям и торти. Залагам на простите и лесни неща, с натурални продукти и приготвени с много любов. Нещо мое любимо е френската селска торта, която с гордост препоръчвам на моите приятели. Имам още какво да уча, но като цяло обичам експериментите и съм любопитен човек.

Харесва ми как си подготвила мястото за работа. Как избра мебелите, акцентите в интериора?

Аз нямах кой знае какъв избор, понеже мястото е сравнително малко. Исках да бъде уютно и към съществуващите неща добавих по нещо малко за акцент. Подредих го, за да се чувствам аз добре. Надявам се да посрещам приятели тук, така че и на тях да им е уютно. Вкарвам много лична енергия и любов. За мен това не е работно място, а втори дом. Надявам се това да се усеща.

Как планираш да работиш?

Ще бъде отворено през седмицата от 10 до 18 ч. Бих искала да отделям необходимото внимание и в къщи, заради това съм решила в събота и неделя да почивам. Засега съм сама на работа и не мога да си позволя втори човек. Но за по-нататък ще видим. Всичко е въпрос на добра организация и влагане на любов в нещата. Аз лично съм голям оптимист за тази моя малка сладкарничка.

Тръгвам си зареден със сладки полезности и доза усмивка за старта на новата седмица. Оставям Светлана сред мечтите ѝ и в компанията на първите ранни клиенти, които определено знаят за какво отиват там и си купуват любими за тях неща.


Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите