Целебните био фрешове на Виктория Мутафис

 In Бизнес истории

Джусинг е популярният хранителен режим на британския експерт по хранене Джейсън Вейл, подходящ за детоксикация на организма. Диетата на Вейл включва сокове от свежи плодове и зеленчуци, а идеята е чрез натуралната терапия тялото по естествен начин да се снабди с необходимите за предотвратяването на болести витамини и минерали.

Вейл смята, че много заболявания са причинени от токсините, които въвеждаме в организма си с нездравословната храна, цигарите, алкохола, външните замърсители и изкуствените вещества. Експертът вярва, че те може да се заместят с прясно извлечени плодови и зеленчукови сокове, чисти храни и вода и така да се постигне физическо и духовно здраве и жизненост.

Преди време Виктория Мутафис заминава за месец в САЩ и Канада и вижда, че в много заведения за хранене принципите на Вейл се прилагат като начин на живот. „Посетихме много места, където се сервират пресни сокове от биологично отгледани плодове и зеленчуци и си казахме: защо не направим това и в България?“

Виктория е завършила маркетинг, работила е в туристическа фирма във Варна и София, а след това и няколко години в „Данон“. Малко след раждането на малкия си син Виктория започва да търси нови предизвикателства и умува с какво да се захване. Така се появява идеята за фреш баровете „Juicebox organic“.

Финансирането им става „на мускули“ – изцяло със собствени средства. Подкрепя я съпругът й Филип, който се занимава с компютърни технологии , системи за управление на бизнеса, fin-tech решения. „Той има опит в управлението на иновативни проекти, но също така има невероятно желание да пробва нови неща, съобразени с бъдещето, така както си го представя, и така както му се иска да бъде. Подкрепата от него ми е най-важна, защото непрекъснато ми дава съвети и идеи, стимулира ме да опитвам различни неща, да рискувам с нови. Ако не беше той, едва ли бих поела риска“, признава Виктория.

Преди две години тя открива първия фреш бар „JuiceBox organic“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 31 в София. И тогава, и сега, не е сигурна дали не е било твърде рано. „Всичко беше трудно– стартирането на малък бизнес, новаторски и нишов в много голяма степен, създаването и развиването на търсене за такъв тип продукти, изпълнението на различни нормативни изисквания  и разрешителни…Най –голямо предизвикателство, обаче, остава осигуряването на био суровини, логистиката на сравнително малки количества бързо развалящи се скъпи продукти“, казва Виктория. 90% от плодовете и зеленчуцитесе доставят от български био ферми и сертифицирани производители от съседна Гърция, само ананасите и бананите идват отдалеч. „Не работим с това, което е на борсата и е най-евтино в момента. Приготвяме сокове и смутита по богати рецепти от максимално пресни плодове и зеленчуци и много съставки, нищо не се консервира. Продуктите ни са 100% веган, 100% сурови, със 100% биологично сертифицирани съставки. За приготвянето им не използваме добавени лед, вода или допълнително подслаждане.Всички суровини се съхраняват при определени условия, контролират се на всяка стъпка, работим с модерни машини“, казва Виктория. Това е и най-успешното в практиката й – да е гъвкава и да работи със сезонни плодове и зеленчуци.  Как успява да пробие с цените на био продуктите при такава голяма фрешконкуренция? Трудно. „Повече е хоби, отколкото бизнес, за съжаление. По-скоро сме ентусиасти, отколкото наистина бизнесмени, трябва време. Работим на принципа проба-грешка. Бизнесът с пресни биологични суровини е много труден“, казва Виктория. Много малка част от биомагазините реално предлагат пресни био плодове и зеленчуци. Дава пример и с фреш баровете, които изникват на всеки ъгъл: „Те са с различна концепция и в голяма степен приличат на фаст фууд. Използват основно най-евтините в момента плодове от борсата, а произходът им и начинът, по който са произведени, това дали са обработени с коктейл от химикали, остава на заден план. Конвенционалните фрешбарове започват да предлагат и други храни, които нямат общо с концепцията за здравословно хранене – вероятно, за да се направи по-богат асортимент и да се привлекат повече хора. Залага се на неща, които имат по-голяма трайност и не е нужно веднага да излязат от рафта. Ние не го правим, макар да е трудно – асортиментът ни е малък, но предлагаме чиста и качествена храна с доказан произход.“

Juicebox organic се опитват да намалят разходите, като затворят цикъла. В момента създават биологична градина между Троян и Севлиево, в която се отглеждат ябълки, орехи, лешници. На по-късен етап планират да засадят зеленчукова градина. И това им носи допълнителни трудности, защото са малко хората, които могат да помогнат с опит при биологично отглеждане на плодове и зеленчуци.

Затова засега в магазина им асортиментът е малък – подбрани неща, които човек да вземе на крак, храни с ясен произход, с качествени съставки, сурови ядки, барчета,крекери.  Друга възможност за развиване на бизнеса Виктория вижда в регулярните доставки до офиси – абонаменти за „витаминизация в офиса” един или повече пъти в седмицата. Вече работят с няколко фирми, предимно IT компании, на които доставят редовно биофрешове и смутита, плодове, здравословни сандвичи и други продукти от био магазина. Преди година Мутафис откриват и втория си фреш бар – районът е с офиси, не е достатъчно развит, но въпреки това има силна конкуренция от търговци на конвенционални фрешове и предварително бутилирани смутита. „Предлагаме бутикови продукти, но държим да правим всичко без компромис. Дългосрочно е това, в което вярваме.Затова или правим нещата както трябва, или не ги правим изобщо.“

Фреш бар „JuiceBox organic“, София, ул. „Екзарх Йосиф“ 31
Фреш бар „JuiceBox organic“, „София Резиденшъл Парк“ (на Околовръстното, срещу местност Камбаните)
Тел. 088 739 9384
Имейл: juiceboxbg@gmail.com
Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите