Винарска изба Бендида

  • с. Брестовица, Пловдив
  • 088 791 1188
  • Винарска изба
  • Дегустации в избата

Активности

  • Обиколка на избата
  • Дегустации

Вина

  • Рубин
  • Мавруд
  • Каберне Совиньон
  • Мерло
  • Сира
  • Каберне Фран

BENDIDA WINERY е разположена в плодородната Тракийска низина в село Брестовица – столицата на виното в България и е само на 18 км югозападно от град Пловдив.

От 1936г. винарната е приютила фамилната история на сем. Портеви за правене на вино и нейното съвременно продължение.

Историята започва с производството на първото вино от Методи Портев. След 1944г. при промяната на политическия режим в страната процесът е прекъснат. Днес неговият внук, наследил името и страстта му към виното, възстановява старата каменна винарна, като запазва автентичния вид на сградата, но с ново оборудване.

Сега баща и дъщеря сътворяват вина от българските сортове Рубин и Мавруд, типични за Пловдивски регион, а също така Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Каберне Фран.

Особено внимание обръщат на сорта Рубин, който вирее най – добре в Брестовица, а вината от него са наситени и плътни, с интензивен плодов аромат.

Всяка година гроздето се бере ръчно в касетки. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана и се осъществява с минимална машинна намеса. Всеки процес е обгрижван от технолозите.

Изба Бендида не филтрира червените вина, старае се да запази максимално натуралния вкус и уникалността на виното.

Най – добрите вина отлежават във френски и американски дъбови бъчви.

Избата произвежда качествени наливни и бутилирани розе и червени вина в лимитирани и колекционни серии.

Технолог: Елизабет Портева

Капацитет на винарната : 25 тона ( 30 000 бутилки).

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите