Започва третото издание на „Вкусът на Пловдив“

 In Новини

Немска телевизия ще заснеме целия фестивал, в който ще участват пловдивски топ ресторанти и шеф готвачи, фермери от цялата област, занаятчийници за храни, придружено със забавни игри и викторини с награди.

На пресконференция в залата на ресторант “Централ” (над водната каскада на стълбите на “Каменица“) днес бяха представени акценти от програмата на предстоящото трето издание на фестивала “Вкусът на Пловдив”, което започва на 23 май, четвъртък, и продължава до неделя – 26 май.

В пресконференцията участваха организаторите на събитието инж. Александър Държиков – заместник-кмет по култура и туризъм на Община Пловдив, Еню Енев, председател на Сдружението на ресторантьори и хотелиери “Тракия”, Гергана Кабаиванова, управител на Фондация “Локалфууд.бг” и организатор на Фермерски пазар – Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ “Старинен Пловдив” и Людмил Каравасилев – мениджър „Корпоративни комуникации“ на МЕТРО, основен партньор на фестивала.

Фестът се очертава да се превърне в традиционен фестивал, който е любим на пловдивчани, каза заместник-кметът по култура и туризъм Александър Държиков. Той подчерта, че събитието е важен сегмент от туризма и с всяко издание се надгражда и става все по-интересен. Община Пловдив със сигурност ще продължи да го подкрепя безрезервно, каквато е и политиката на общинската администрация да застава зад качествени събития, които целят съхраняването на българските и местните традиции, култура и опит, който да бъде предаван и на поколенията напред.

Шатрите на “Вкусът на Пловдив” и този път ще бъдат разположени от двете страни по ул. “Райко Даскалов” (Малката Главна) в Пловдив (от пл. Римски стадион в посока подлеза на аптека „Марица“). Този път ще бъдат поставени и декорирани пейки за сядане за гражданите, разказа Еню Енев. На шатрите ще бъдат представени пловдивски топ ресторанти, занаятчийници за храни и Фермерски пазар Пловдив. Ще видим щандове, демонстрации и дегустации на ресторантите Мемори, Хемингуей, Ноте де Вино, Сол и пипер, Одеон, Опера, Торо Гранде, Джъмп, ресторант Централ, сладкарници Долче Фелини, Но Сенс, Фабрик, и много други, а топ-готвачи ще правят демонстрации на приготвянето на вкусна храна с качествени български продукти. Това са шеф Александър Бърдаров – Мемори, шеф Росен Чакъров – Хемингуей, шеф Юри Велев – Метро Академия, шеф Стоян Рахов – Рафи, шеф грил Данчо и много други.

Две от шатрите ще са специално за занаятчиите от РЗК- Пловдив. Те ще покажат свои майсторски продукти, тематично свързани с готвенето, дома и храната, разказа още Еню Енев. Фермерският пазар, който вече 7 години презентира богатството на местните вкусове и храни от цялата Пловдивска област ще бъде представен от 12 производители, в т.ч. на кашкавал, сирене, – овче и краве, прочутият садовски фъстък, плодове и зеленчуци от ферми, пчеларски продукти, кракери от сушени заленчуци и семена, една винарна и други, разказа в аванс Гергана Кабаиванова, управител на Фондация “Локалфууд.бг” и организатор на Фермерски пазар – Пловдив.

Тази година е специална за основният партньор – МЕТРО. Освен, че е годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата, МЕТРО празнува „20 години в България“, разказа Людмил Каравасилев. По тази причина на павилионите ще има множество демонстрации и дегустации на най-доброто, което магазините предлагат. Сред тях ще са качествени телешки меса, риба и морски дарове и много други. Шеф готвачите на 3 пловдивски ресторанта „Щастливци под тепето“, „Атлас“ и една кетъринг фирма ще помагат в павилионите на МЕТРО, демонстрирайки различни и разнообразни техники в приготвянето на продуктите по традиционни български рецепти. През цялата година върви кампанията и за създаване и развитие на нови рецепти, базирани на качествени български продукти. Екип от немска телевизия ще заснеме целия фестивал, който ще бъде излъчван в социалните медии на МЕТРО в Европа, като реклама на Пловдив – Европейска столица на културата, но и като „кулинарна столица на Европа“.

Откриването на фестивала е на 23 май в 12,30 часа пред Туристическия информационен център до Римския стадион с музикално-артистична програма, с участието на ансамбъл Тракия, спортни и състезателни танци, вокални изпълнения, игри, томболи и викторини с много награди.

Гост-водещият шеф Иван Звездев ще приготви в деня на откриването агнешки курбан за 250 човека, който ще бъде раздаден за здраве на посетителите.

Събитието се организира от Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите „Тракия” – Пловдив, Фондация LocalFood.bg, Община Пловдив, БХРА, РЗК – Пловдив, Сдружение на професионалните готвачи, клуб “Орфей Уелнес” и МЕТРО като основен партньор.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите