Зелена работилница

 In Бизнес истории

Срещам се с три млади момичета под часовника на пощата в Пловдив. Изглеждат ми малко смутени. Вървим и си говорим, докато навлезем в темата за тяхната бизнес идея. След като сме седнали, те започват да се отпускат. Трите са като една – усмихнати и задружни. А мисията им е да ни научат да ядем безглутенови храни. Запознали са се в университета, както казват съвсем неслучайно. Всяка една от тях е трябвало да бъде на съвсем друго място, но ето вече са четвърти курс специалност Маркетинг, а общата им бизнес идея е спечелила награда в конкурса на Junior Achievement Bulgaria. Пловдив ги е събрал и подкрепя по някакъв начин мечтата им. Иванина Черкезова е от града, а другите две момичета са от Северна България. Йоана Желева е от Добрич, а Таня Григорова от Берковица.

Как ви хрумна да се занимавате с производство на безглутенови храни?

Всичко си дойде по естествен път, ние имаме отношение към здравословната храна още от годините ни в гимназията. Искахме да покажем, че да се храним здравословно е възможно, приятно и сравнително евтино. В България все още малко се знае за вредите от глутена в храната. Изследванията показват, че 1% от хората имат алергия към глутена, но вероятно са много повече тези, които имат твърде много натрупан глутен в тялото си и рано или късно ще се получи инцидент с тяхното здраве. Ние направихме предварително проучване за нагласите на пазара чрез фокус групи и сме оптимисти, че идеята ни ще има успешна пазарна реализация.

Какво планирате да произвеждате?

Като начало сме се спрели на три основни продукта – крекери със семена, гризини и сладки курабийки. Имаме собствени рецепти на основата на безглутенови брашна от царевица, ориз и плодове. Правихме експерименти в продължение на осем месеца и резултатите ни са обнадеждаващи. Подготвяме и рецепта за производство на хляб, която да разнообрази нашия асортимент. Бихме могли да произвеждаме и бисквити на много конкурентна цена, защото вносните са твърде скъпи за нашия стандарт.

Как планирате процеса?

Надяваме се през пролетта на 2017 г. нашата пекарна вече да работи. На място ще можем да продаваме нашите продукти, ще имаме възможност да правим демонстрации и семинари на здравни теми. Бихме искали да организираме и доставки на здравословна безглутенова храна по офиси и домове в рамките на Пловдив. Основната ни мисия е храната да бъде чиста и приготвена с любов.

А каква е вашата визия за бъдещето?

Ние бихме искали повече хора да бъдат информирани за вредите от глутена в нашата храна. Този протеин се среща в големи количества в житните култури, а оттам и в тестените изделия. За съжаление той се извлича по химичен път и се използва като емулгатор в индустриалното производство на някои храни – млечни деликатеси, сладкиши, солети… Оказва се, че традиционния начин на хранене при бялата раса е силно променен в последните години и комбинацията от твърде много глутен в храните води до остри алергии. Дори и да не се стига до крайни форми на риск за здравето, честата употреба на глутен води до отпадналост и стомашни проблеми. Ние бихме искали да произвеждаме чисти и здравословни безглутенови храни.

Как се справяте с вашето време, имате ли странични занимания?

Ние все още сме студенти и доста от времето си прекарваме в университета. Голяма част от свободното ни време използваме, за да разработваме нашата бизнес идея. Може би сме малко по-различни от нашите връстници, не ходим твърде често по дискотеки, но пък си правим наши тийм-билдинги. Наскоро ходихме към Добруджа и посетихме магични места като нос Калиакра. Имаме чудесно приятелство, живеем и работим като екип. Така планираме да управляваме и бизнеса си.

Добре, а какво за вас е щастието? Как го определяте?

За нас щастието е да правим това, което обичаме. В момента ние трите се интересуваме от нашето здраве. Не само в личен план, но и за здравето на обществото като цяло. Бихме искали повече хора да са наясно с проблемите, които произтичат от съвременния начин на живот и бързото хранене, което масово се практикува. Като начало ще информираме, след това ще споделяме нашата храна, накрая може би ще остане време и да се забавляваме. Но всичко това ни прави щастливи. Може би и бъдещите ни срещи с нашите клиенти на интерактивните събития, които планираме да организираме в новата пекарна, ще бъдат също част от представата ни за споделеното щастие.

Това звучи като вид социално предприемачество. Така ли си го представяте?

Ние го разбираме като вид социално полезен бизнес. Да правим добро за обществото, да бъдем коректни с клиентите си. Ние сме доста различни като личности, но сме чудесен екип. И трите сме на 22 години, споделяме общи ценности, имаме неща, около които твърдо сме се обединили. Естествено сме и ярки индивидуалности, всяка една от нас си има своите силни и слаби страни.

Кои сте вие, опишете се накратко?

Таня: Аз обожавам кулинарията и експериментите в кухнята. Харесва ми да презентирам нещата по интересен начин. Готвя много и изненадвам с ястия от нашия района на Западна Стара Планина. В Берковица често се приготвят пълнени чушки с боб или тиквена баница, които са почти непознати за пловдивчани.

Иванина: Аз вярвам в предопределението на съдбата, тя ни събра неслучайно. Нашата мисия е обща и ние вървим натам. Моята слабост е и моята сила. Обожавам шоколадовите изкушения, които имат много глутен в тях. Мечтата ми е да произвеждаме шоколадови бисквити без никакъв глутен.

Йоана: Моята страст е здравословното хранене. Преди време имах проблем с теглото в гимназията и получавах много подигравателни реплики заради това. Сега съм се посветила на идеята да науча родители и деца как да се грижат за своето здраве, за да няма тийнейджъри с наднормено тегло. Проблема е сериозен и се задълбочава. Редно е да се опитаме да се борим с това.

Разделям се с техните усмивки. Трите момичета ме зареждат с оптимизъм. Вече предчувствам откъде ще мога да купувам безглутеновия си хляб следващата пролет. За да сбъдна една обща мечта и да бъда част от нея. Пламъкът в очите им ще запали много хора за тяхната кауза. Вече ми мирише на вкусен хляб от Зелената работилница.

Последни статии

Напиши коментар

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите