Леля Ленче – майсторката на сусамки от Плевун

Историите за “Селски приключения из Източна Родопа” продължават, разказани от Мила и заснети от Дияна от #ПендараНаСело.

Пристигаме в Плевун или както му викат тук Пелевун. Китното село се е подпряло на ръбчето на България и Гърция и пази своята малка голяма история. Тукашните местни също се числят към така наречените Малоазийски или Анатолски българи, опазили своите език и народност насред Османската империя. На площада до църквата се издига статуята на Капитан Петко Воевода. Гордият българин успява да изведе местното население по време на Руско-турската война и така да ги спаси от гнева на залязващата империя.

Надникваме в местната таханджийница, където научаваме за отглеждането на една поизчезнала култура – сусама. Капризен е сусамът, нито влага обича, нито суша, а като му дойде време за жътва, отваря наведнъж всичките шушулки и може да се изсипе на земята пред смаяния поглед на неопитните земеделци. Веднъж събран, сусамът се пече в пещ на дърва и се мели в каменна мелница. Освен класическия сусамов тахан или тахЪн, нашите домакини приготвят полезната паста и от лешници, бадеми, орехи, тиквени ядки, ленено семе и дори кашу. Смесвате тахана с мед, течен шоколад или кисело мляко (в моя случай с лимонов сок и чесън) и хапвате сладко. А полезните му свойства са безкрайни – понижава холестерола, регулира метаболизма, помага на черния дроб, на ставите и още, и още.

В кметството ни очаква изненада. Пелевунци са ни сложили трапеза с местни специалитети. Карамелът за сусамките вече се топи на печката с дърва, а милата кметица Таня е готова да ни покаже как се прави прочутата пелевунска трахана.

Леля Ленче е майсторката на сусамките в селото. Довела е и мъжка ръка да помага, защото хрупкавите сладки изглеждат лесни, но изискват бързина и сила. Скоро ще ви споделим и рецептата за тях. И отсега да ви кажа, пресните сусамки нямат нищо общо с целофанения градски еквивалент, който познаваме. До старата печка стои дъщеря ми, поредното градско дете, което се колебае млякото от крава ли идва или от магазин. Устата й е пълна със сусамки, в ръцете и още две, а в джоба е взела и за после. Щастието е пълно!

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.