За Пендара

“Пендара” е дългосрочен проект и защитена марка на Фондация LocalFood.bg. Проектът се фокусира върху пазара на местни храни и гастрономическия селски туризъм като цели да подобри бизнес средата за развитието им.

pendara002

Нашата история

Фондация LocalFood.bg поставя началото си през 2012 год. чрез своята предшестваща организация Сдружение „Устойчиво общество“.

През април 2013 г. тя стартира първия от съвременните фермерски пазари – този в Пловдив. Иновативната за времето си инициатива бе своеобразен протест на местни граждани срещу доминиращите вредни храни по магазините. Шест месеца по-късно организацията поставя началото и на първия фермерски пазар в столицата – този на Римската стена, след което инициира пазари във Варна и Бургас.

Фондация LocalFood.bg приема новата си форма и име през 2016 год. Продължава да организира фермерския пазар в Пловдив, стартира нов в София, но и разширява дейностите си, за да подобрява бизнес средата за най-малките фермери и производители на храни. Поддържа мрежа от членове „Клуб Пендара“, чиито малки бизнеси подпомага с експертиза и възможности за бизнес развитие. Всяка година провежда “Академия Пендара”, от която произлизат нови бизнес инициативи.

Чрез проекта си „Пендара на село“ подпомага гастрономическия селски туризъм като въздейства за по-голям брой къщи за гости и инициативи, предлагащи автентични домашни храни. Действа активно за подобряване на законодателството за производителите, фермерските пазари и къщите за гости.

pendara001

Мисия Пендара

Бизнесът с местни храни е голямо предизвикателство! У нас прилагането на европейското законодателство изостава по отношение на тази категория продукти и един цял ключов поминък за местната икономика, какъвто е приготвянето и продажбите на домашни автентични храни, е натикан принудително в сивия сектор.

„Пендара“ е комплексен и дългосрочен проект на Фондация LocalFood.bg, чиято мисия е да реши този проблем и да направи средата за бизнес с местни храни по-благоприятна.

Въздействаме на проблема чрез 3 основни дейности:

 1. Проучваме в детайли потенциала на принудителния сив сектор,
 2. Създаваме и подпомагаме развитието на бизнес инициативите с местни храни,
 3. Въздействаме пряко за реформи в полза на свободния пазар за местни, автентични и домашни храни.

Какво правим?

Мисия Пендара

Фермерски пазари “Пендара” осигуряват реализацията на местните храни (в т.ч. фермерски, занаятчийски и автентични) в градовете на страната. В тях могат да участват само членове на Клуб Пендара, които също така са:

 • Регистрирани земеделски производители – физически и юридически лица.
 • Занаятчии, кулинари, преработватели на храни, винопроизводители и пивовари с регистрирани производства.
 • Производители на сапуни и козметика, регистрирани като юридически лица и производства.
 • Творци и занаятчии на традиционни и еко изделия от нехранително естество, но с артистична, културна или историческа стойност.
pendara003
pendara004

Пендара Маркет осигурява онлайн доставките на местните храни (в т.ч. фермерски, занаятчийски и автентични) в цялата  страна. Нашият онлайн магазин www.market.pendara.bg осъществява директна връзка и директна доставка между фермерите, производителите и стопаните на селските къщи за гости и потребителите, без посредник и без надценки. В него могат да участват единствено членове на Клуб Пендара, които също така са:

 • Регистрирани земеделски производители – физически и юридически лица.
 • Занаятчии, кулинари, преработватели на храни, винопроизводители и пивовари с регистрирани производства.
 • Туристически обекти с регистриран ресторант или домашна кухня.
 • Производители на сапуни и козметика, регистрирани като юридически лица и производства.
 • Творци и занаятчии на традиционни и еко изделия от нехранително естество, но с артистична, културна или историческа стойност.
pendara005

Пендара на село” осигурява реализацията на местните храни (в т.ч. фермерски, занаятчийски и автентични) в селата на страната. Инициативата ни води градските хора на село, за да открият гастрономическото наследство на България, но също така подпомага селските общности да пресъздават автентичните храни, да възстановяват технологиите, производството им и отглеждането на традиционните за тях продукти, сортове растения и породи животни.

Подходът ни, за да постигнем тази цел, е комплексен:

 • Проучвания сред селските общности,
 • Проектиране на автентичните технологии и производство,
 • Обучение на местните общности и предприемачи,
 • Реализация чрез фермерските пазари и възможностите на “Пендара”,
 • Иницииране на туристически дейности и събития, които да привличат туристи на място в селата.
pendara006

„Академия Пендара“ е единствената по рода си българска програма за цялостна подготовка на малки бизнес инициативи в областта на фермерските, занаятчийските храни, агро, гастро и винения туризъм. Тя включва базово онлайн обучение, практически курсове и тренинг турове до ферми и къщи за гости

 • Базов HACCP курс (Безопасност и качество на храните) – онлайн,
 • Бизнес моделиране и маркетинг – онлайн,
 • Финансиране – онлайн,
 • Управление на фермерски пазари – онлайн и персонално обучение,
 • Агро, гастро и винен туризъм – онлайн, обучения в зала и турове.

В случаи на запитвания и в рамките на Клуб Пендара ние се ангажираме да свържем и осъществим бизнес партньорства между фермери, занаятчии, стопани на къщи за гости и търговци като ресторантьори, собственици на кафенета, хотели, магазини и инвеститори. Така например, извършваме услуги на посредничество, когато даден малък ресторант търси доставчици на фермерски или автентични храни.

Сред нашите членове са: Ресторант “Космос” в София и Ресторант “Паваж” в Пловдив.

Всички членове на Клуб Пендара могат да се възползват от нашите преференциални цени за изготвяне на индивидуални HACCP проекти. Те са с 50% отстъпка от реалните пазарни цени!

Свържете се нашите консултанти, за да поръчате преференциална услуга.

*Всички разходи за транспорт и нощувки на експерта до консултирания обект са за сметка на клиента.

*За да се идентифицирате като член на Клуб Пендара пред нашите консултанти, е необходимо да покажете членската си карта.

Най-голямата мрежа от фермери, производители, стопани на къщи за гости, ресторантьори и собственици на магазини, чиито малки бизнеси подпомагаме с експертиза, нетуъркинг и възможности за развитие.

Какво ви дава членството в Клуб Пендара?

 • Право на участие във Фермерски пазари Пендара,
 • Право на участие в онлайн магазина Пендара Маркет,
 • Право на участие и бонус услуги в Naselo.bg,
 • Директни бизнес партньорства с ресторанти, магазини и инвеститори,
 • Преференциални цени за регистрация в БАБХ
 • Неограничен онлайн достъп до “Академия Пендара”, вкл. HACCP курс с тест и сертификат за завършено обучение,
 • Клубна карта – пластика с ID
 • Обозначителен стикер Пендара за витрина.
0