За Пендара

“Пендара” е дългосрочен проект и защитена марка на Фондация LocalFood.bg. Проектът се фокусира върху пазара на местни храни и гастрономическия селски туризъм като цели да подобри бизнес средата за развитието им.

pendara002

Нашата история

Фондация LocalFood.bg поставя началото си през 2012 год. чрез своята предшестваща организация Сдружение „Устойчиво общество“.

През април 2013 г. тя стартира първия от съвременните фермерски пазари – този в Пловдив. Иновативната за времето си инициатива бе своеобразен протест на местни граждани срещу доминиращите вредни храни по магазините. Шест месеца по-късно организацията поставя началото и на първия фермерски пазар в столицата – този на Римската стена, след което инициира пазари във Варна и Бургас.

Фондация LocalFood.bg приема новата си форма и име през 2016 год., когато разширява дейностите си, за да подобрява бизнес средата за най-малките фермери и производители на храни. Поддържа мрежа от членове „Клуб Пендара“, чиито малки бизнеси подпомага с експертиза и възможности за бизнес развитие. Всяка година провежда „Академия Пендара“, от която произлизат нови бизнес инициативи.

Чрез проекта си „Пендара на село“ подпомага гастрономическия селски туризъм като въздейства за по-голям брой къщи за гости и инициативи, предлагащи автентични домашни храни. Действа активно за подобряване на законодателството за производителите, фермерските пазари и къщите за гости.

pendara001

Мисия Пендара

Бизнесът с местни храни е голямо предизвикателство! У нас прилагането на европейското законодателство изостава по отношение на тази категория продукти и един цял ключов поминък за местната икономика, какъвто е приготвянето и продажбите на домашни автентични храни, е натикан принудително в сивия сектор.

„Пендара“ е комплексен и дългосрочен проект на Фондация LocalFood.bg, чиято мисия е да реши този проблем и да направи средата за бизнес с местни храни по-благоприятна.

Въздействаме на проблема чрез 3 основни дейности:

  1. Проучваме в детайли потенциала на принудителния сив сектор,
  2. Създаваме и подпомагаме развитието на бизнес инициативите с местни храни,
  3. Въздействаме пряко за реформи в полза на свободния пазар за местни, автентични и домашни храни.

Какво правим?

Фермерски пазари Пендара са градско събитие, което среща местните производители на чиста храна директно с потребителите. Тук жителите и гостите на града могат да намерят пресни био плодове и зеленчуци, фермерско сирене и кашкавал, хляб с квас, домашни сладка и лютеници, чай и подправки, вино, домашни сладкиши и др.

Местни пазари Пендара са организирана форма на пазаруване на местни храни, при която потребителите посещават производителите в селата, във фермите и дори в домовете им. Обикновено домакините предлагат домашно приготвени храни, типични за района, а потребителите обогатяват пътуванията си с други приключения наоколо. Научете повече тук.

Пендара Маркет е нашия онлайн магазин за директни доставки на местни храни от фермите.

Пендара на село – нашата зона за гастрономически селски туризъм. Там ще откриете къщи за гости, които предлагат местни храни, места и пазари за местни храни, приключения из непознатите селски райони на България.

Академия Пендара“ е нашата специализирана програма за цялостна подготовка на малки бизнес инициативи в областта на местните храни и гастрономическия селски туризъм. Тя включва базово онлайн обучение и специализирани присъствени  курсове.

В случаи на запитвания и в рамките на Клуб Пендара ние се ангажираме да свържем и осъществим бизнес партньорства между фермери, занаятчии, стопани на къщи за гости и търговци като ресторантьори, собственици на кафенета, хотели, магазини и инвеститори. Така например, извършваме услуги на посредничество, когато даден малък ресторант търси доставчици на фермерски или автентични храни.

Сред нашите членове са: Ресторант “Космос” в София и Ресторант “Паваж” в Пловдив.

Потърсете тук нашите HACCP експерти за регистрация или пререгистрация на вашия микро бизнес

Нашата мрежа от фермери, производители, стопани на къщи за гости, ресторантьори и собственици на магазини, чиито малки бизнеси подпомагаме с експертиза, нетуъркинг и възможности за развитие.

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите