Pendara.bg е дългосрочен проект и защитена марка на Фондация LocalFood.bg. С него целим да насърчим и развием пазара на местни и традиционни храни, както и гастрономическия селски туризъм в България.

Какво правим?

garlyano64

Гастрономически и селски туризъм

Разходете се с нас до съкровените кътчета на България, за да я опознаете и обикнете.

Опитайте непознати традиционни вкусове. Срещнете се с местните хора.

academy-online

Обучение и консултации

Потърсете ни за базово HACCP обучение, регистрация или пререгистрация на вашия микробизнес.

Или ни попитайте онлайн.

Екип

инж. Гергана Кабаиванова

Основател и управител на фондацията

инж. Гергана Кабаиванова е водещ експерт в областта на местните храни, микро и малките производители в земеделието, храните и туризма. Инициатор е на първите фермерски пазари в големите градове на страната. Създател на проекта Пендара.бг, който подпомага пазара на местни храни и развитието на селските райони чрез приключенски, гастрономически и винен туризъм. Консултира едни от най-добрите ресторанти и хотели в страната, които са фокусирани върху автентичността на дестинацията. Член е на експертни групи към Министерството на земеделието и храните.

Завършила е магистратура по хранителни технологии към Университета по Хранителни Технологии в Пловдив. Има дългогодишен опит като маркетинг мениджър на няколко козметични компании и търговски център. Майка на двама сина.

Дияна Мечкарска

Партньор Туризъм

Лицензиран туроператор и турагент.

Професионален фотограф.

инж. Валери Савов

Експерт по Безопасност и Контрол на храните

email: valerysavov@abv.bg
телефон за връзка: +359 888 908 973
град: София

Инж. Валери Савов е бил началник отдел „Търговия на дребно“ към дирекция „Контрол на храните” към ЦУ на БАБХ. Понастоящем е контролиращ експерт за качеството на храните в голяма търговска верига.​

Нашата история

Фондация LocalFood.bg поставя началото си през 2012 год. чрез своята предшестваща организация Сдружение „Устойчиво общество“.

През април 2013 г. тя стартира първия от съвременните фермерски пазари – този в Пловдив*. Иновативната за времето си инициатива бе своеобразен протест на местни граждани срещу доминиращите вредни храни по магазините. Шест месеца по-късно организацията поставя началото и на първия фермерски пазар в столицата – този на Римската стена, след което инициира пазари във Варна и Бургас.

Фондация LocalFood.bg приема новата си форма и име през 2016 год., когато разширява дейностите си, за да подобрява бизнес средата за най-малките фермери и производители на храни. Поддържа мрежа от членове „Клуб Пендара“, чиито малки бизнеси подпомага с експертиза и възможности за бизнес развитие. Всяка година провежда “Академия Пендара”, от която произлизат нови бизнес инициативи.

Чрез проекта си Pendara.bg подпомага гастрономическия селски туризъм като насърчава и въздейства за по-голям брой бизнес инициативи, предлагащи автентични домашни храни. Действа активно за подобряване на законодателството за производителите, фермерските пазари и къщите за гости.

*В памет на Павлина Никова

Позиции и съобщения през годините

0

Започнете да пишете и натиснете Enter, за да се покажат резултатите