Елисейски сармички на мама Ленче

 In Без категория

Район на произход

с. Елисейна
Искърското дефиле

Източник на рецептата

Адриана Стефанова

Адриана живее в София, но детството си е прекарала в с. Елисейна в Искърското дефиле, където нейната баба от малка я е запалила по кулинарството.

Тя се яви на конкурса за най-вкусни домашни традиционни сарми на 7 март на Фермерски пазар “Пендара” – Женски пазар, където спечели първата награда с нейната бабина рецепта за зелеви сарми с кайма, гъби и стафиди. Вижте я!

Необходими съставки

  • 500 гр. леко осолена кайма смес,
  • средна глава лук,
  • 250-300 г печурки,
  • 1 шепа сушени гъби (манатарки или челадинки, или други ароматни гъби),
  • една скилидка чесън,
  • 250 г ориз,

  • 1 шепа бели стафиди,
  • щипка мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер,
  • 1 ч.л. чубрица,
  • 1 ч.л. сминдух,
  • 1 ч.л. самардала,
  • 3-4 стръка пресен магданоз,
  • чили на вкус и по желание,
  • сол на вкус.

Начин на приготвяне

1-img_2202
Каймата се запържва в голям тиган до изпаряване на отделената течност.

Каймата се запържва в голям тиган до изпаряване на отделената течност.

1-img_2231
Добавя се една средна глава лук, нарязан на дребно...

Добавя се една средна глава лук, нарязан на дребно…

1-img_2228
250-300 г печурки също нарязани на ситно...

250-300 г печурки също нарязани на ситно…

1-img_2230
Една скилидка чесън на ситно и щедра щипка мащерка.

Една скилидка чесън на ситно и щедра щипка мащерка.

1-img_2261
Когато гъбите и лукът поомекнат, към тигана се прибавя и 250 г ориз, а ако е необходимо – и още мазнина. Оризът се разбърква с щедра лъжица червен пипер и се долива вода, която да покрие с около един пръст плънката.

Когато гъбите и лукът поомекнат, към тигана се прибавя и 250 г ориз, а ако е необходимо – и още мазнина. Оризът се разбърква с щедра лъжица червен пипер и се долива вода, която да покрие с около един пръст плънката.

1-img_2225
Това е моментът за овкусяване. Добавете по една щедра лъжица чубрица, сминдух и самардала, една шепа сушени гъби (в случая бяха манатарки, но може и с челадинки, други ароматни гъби или без сушени гъби, но в този случай е добре да се ползва телешки бульон), чили на вкус и сол.

Това е моментът за овкусяване. Добавете по една щедра лъжица чубрица, сминдух и самардала, една шепа сушени гъби (в случая бяха манатарки, но може и с челадинки, други ароматни гъби или без сушени гъби, но в този случай е добре да се ползва телешки бульон), чили на вкус и сол.

1-img_2280
Оставете да поври на средна степен до поемане на водата, след това отстранете тигана от котлона. Добавете около шепа бели стафиди, както и магданоз - 3-4 стръка наситнени листата и тънките дръжки.

Оставете да поври на средна степен до поемане на водата, след това отстранете тигана от котлона. Добавете около шепа бели стафиди, както и магданоз – 3-4 стръка наситнени листата и тънките дръжки.

1-img_2319
Опитайте на вкус. На този етап сместа трябва да е леко пресолена и силна на подправки, тъй като оризът ще поеме още течност в тавата.

Опитайте на вкус. На този етап сместа трябва да е леко пресолена и силна на подправки, тъй като оризът ще поеме още течност в тавата.

1-img_2327
Завийте средно големи сармички, които се подреждат в тава, заливат се с олио и леко подсолена вода до около 3/4 от височината им. Тавата се покрива плътно с капак или фолио и отива във фурната на 180 градуса. След около час проверете ориза. Всеки ориз е различен и времето за печене варира, но за стандартен бисерен ориз един час на предварително загрята фурна е достатъчен.

Завийте средно големи сармички, които се подреждат в тава, заливат се с олио и леко подсолена вода до около 3/4 от височината им. Тавата се покрива плътно с капак или фолио и отива във фурната на 180 градуса. След около час проверете ориза. Всеки ориз е различен и времето за печене варира, но за стандартен бисерен ориз един час на предварително загрята фурна е достатъчен.

1-img_2315
Тавата се открива и сармите се запичат леко. Поднасяме леко поръсени с червен пипер и гарнирани с плътно таниново вино.

Тавата се открива и сармите се запичат леко. Поднасяме леко поръсени с червен пипер и гарнирани с плътно таниново вино.

Видео към Станимашки сарми от с. Катуница

Последни статии
0