Елисейски сармички на мама Ленче

[mk_fancy_title color=”#b71f1f” size=”16″ font_weight=”900″ margin_bottom=”2″ font_family=”none”]Район на произход[/mk_fancy_title][mk_fancy_title margin_bottom=”2″ font_family=”none”]с. Елисейна
Искърското дефиле[/mk_fancy_title]
[mk_fancy_title color=”#b71f1f” size=”16″ font_weight=”900″ margin_bottom=”2″ font_family=”none”]Източник на рецептата[/mk_fancy_title][mk_fancy_title margin_bottom=”2″ font_family=”none”]Адриана Стефанова[/mk_fancy_title]

Адриана живее в София, но детството си е прекарала в с. Елисейна в Искърското дефиле, където нейната баба от малка я е запалила по кулинарството.

Тя се яви на конкурса за най-вкусни домашни традиционни сарми на 7 март на Фермерски пазар “Пендара” – Женски пазар, където спечели първата награда с нейната бабина рецепта за зелеви сарми с кайма, гъби и стафиди. Вижте я!

[mk_fancy_title color=”#b71f1f” size=”16″ font_weight=”900″ margin_bottom=”2″ font_family=”none”]Необходими съставки[/mk_fancy_title][mk_fancy_title line_height=”150″ margin_bottom=”2″ font_family=”none”]

  • 500 гр. леко осолена кайма смес,
  • средна глава лук,
  • 250-300 г печурки,
  • 1 шепа сушени гъби (манатарки или челадинки, или други ароматни гъби),
  • една скилидка чесън,
  • 250 г ориз,

[/mk_fancy_title][mk_fancy_title font_family=”none”]

  • 1 шепа бели стафиди,
  • щипка мащерка
  • 1 ч.л. червен пипер,
  • 1 ч.л. чубрица,
  • 1 ч.л. сминдух,
  • 1 ч.л. самардала,
  • 3-4 стръка пресен магданоз,
  • чили на вкус и по желание,
  • сол на вкус.

[/mk_fancy_title]

Начин на приготвяне

Каймата се запържва в голям тиган до изпаряване на отделената течност.

Добавя се една средна глава лук, нарязан на дребно.

250-300 г печурки също нарязани на ситно.

Една скилидка чесън на ситно и щедра щипка мащерка.

Когато гъбите и лукът поомекнат, към тигана се прибавя и 250 г ориз, а ако е необходимо – и още мазнина. Оризът се разбърква с щедра лъжица червен пипер и се долива вода, която да покрие с около един пръст плънката.

Това е моментът за овкусяване. Добавете по една щедра лъжица чубрица, сминдух и самардала, една шепа сушени гъби (в случая бяха манатарки, но може и с челадинки, други ароматни гъби или без сушени гъби, но в този случай е добре да се ползва телешки бульон), чили на вкус и сол.

Оставете да поври на средна степен до поемане на водата, след това отстранете тигана от котлона. Добавете около шепа бели стафиди, както и магданоз – 3-4 стръка наситнени листата и тънките дръжки.

Опитайте на вкус. На този етап сместа трябва да е леко пресолена и силна на подправки, тъй като оризът ще поеме още течност в тавата.

Завийте средно големи сармички, които се подреждат в тава, заливат се с олио и леко подсолена вода до около 3/4 от височината им. Тавата се покрива плътно с капак или фолио и отива във фурната на 180 градуса. След около час проверете ориза. Всеки ориз е различен и времето за печене варира, но за стандартен бисерен ориз един час на предварително загрята фурна е достатъчен.

Тавата се открива и сармите се запичат леко. Поднасяме леко поръсени с червен пипер и гарнирани с плътно таниново вино.

Видео към Станимашки сарми от с. Катуница

Качете и вие стара семейна рецепта и можете да спечелите нашата месечна награда ваучер за 2-ма на стойност до 200 лв. за преживяване по избор от Pendara.bg.

Как да качите рецепта и да участвате в конкурса, научете тук:

Добави рецепта
Item added to cart.
0 items - лв.

© 2024 Пендара