Район на произходс. Елисейна
Искърското дефилеИзточник на рецептатаАдриана СтефановаАдриана живее в София, но детството си е прекарала в с. Елисейна в Искърското дефиле, където нейната баба от малка я е запалила по кулинарството.
Тя се яви на конкурса за най-вкусни домашни традиционни сарми на 7 март на Фермерски пазар “Пендара” – Женски пазар, където спечели първата награда с нейната бабина рецепта за зелеви сарми с кайма, гъби и стафиди. Вижте я!Необходими съставки
- 500 гр. леко осолена кайма смес,
- средна глава лук,
- 250-300 г печурки,
- 1 шепа сушени гъби (манатарки или челадинки, или други ароматни гъби),
- една скилидка чесън,
- 250 г ориз,
- 1 шепа бели стафиди,
- щипка мащерка
- 1 ч.л. червен пипер,
- 1 ч.л. чубрица,
- 1 ч.л. сминдух,
- 1 ч.л. самардала,
- 3-4 стръка пресен магданоз,
- чили на вкус и по желание,
- сол на вкус.
Начин на приготвяне
Каймата се запържва в голям тиган до изпаряване на отделената течност.
Добавя се една средна глава лук, нарязан на дребно.
250-300 г печурки също нарязани на ситно.
Една скилидка чесън на ситно и щедра щипка мащерка.
Когато гъбите и лукът поомекнат, към тигана се прибавя и 250 г ориз, а ако е необходимо – и още мазнина. Оризът се разбърква с щедра лъжица червен пипер и се долива вода, която да покрие с около един пръст плънката.
Това е моментът за овкусяване. Добавете по една щедра лъжица чубрица, сминдух и самардала, една шепа сушени гъби (в случая бяха манатарки, но може и с челадинки, други ароматни гъби или без сушени гъби, но в този случай е добре да се ползва телешки бульон), чили на вкус и сол.
Оставете да поври на средна степен до поемане на водата, след това отстранете тигана от котлона. Добавете около шепа бели стафиди, както и магданоз – 3-4 стръка наситнени листата и тънките дръжки.
Опитайте на вкус. На този етап сместа трябва да е леко пресолена и силна на подправки, тъй като оризът ще поеме още течност в тавата.
Завийте средно големи сармички, които се подреждат в тава, заливат се с олио и леко подсолена вода до около 3/4 от височината им. Тавата се покрива плътно с капак или фолио и отива във фурната на 180 градуса. След около час проверете ориза. Всеки ориз е различен и времето за печене варира, но за стандартен бисерен ориз един час на предварително загрята фурна е достатъчен.
Тавата се открива и сармите се запичат леко. Поднасяме леко поръсени с червен пипер и гарнирани с плътно таниново вино.