Снимки: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия
РАЙОН: Плевен
В село Гостиля до Плевен живеят уникални българи – банатските, а кухнята им се отличава от тази, която традиционно познаваме. Искаме да ви споделим историята им, както и една вкусна тяхна рецепта по-долу.
АВТОР: Читалище Гостиля и МИГ Долна Митрополия
Банатските българи произхождат от Северна България. Изселването им започва от 1689 год. и е в резултат на политическите и стопански условия по това време. Поради своята католическа вяра тези наши сънародници установяват връзки с Хабсбургската монархия и след австро-турските войни им е позволено да се заселят в областта Банат. Връщат се по нашите земи след Освобождението на България през 1878 г. и заживяват в селата Бърдарски геран, Драгомирово, Гостиля, Брегаре и Асеново.
Съставки
- 1 кг. брашно
- 2 яйца
- щипка сол
- щипка захар
- ½ кубче мая
- 100 гр олио за измесване
- 1 литър олио за пържене
Приготвяне
В брашното правим кладенче, слагаме солта, захарта, олиото и маята (размита с хладка вода). Измесва се тестото и се оставя да втаса, след това питчетата се пържат в загрятата мазнина.