Шельменье

pin_fill_sharp_circle Created with Sketch. РАЙОН: с. Българи, Странджа

АВТОР: Яна Иванова

Когато преди 2 години се запознах наново с тази странджанска рецепта, в съзнанието ми за пролетно ястие вече се е запечатал този вкус. Оттогава Великден не мирише на агнешко, а на диво сбрани след пролетен дъжд швльменчета (охлюови) , танцували в нагорещено олио в прегръдката на зелениите. Чаша от бялото домашно вино така да му пасва, макар че това си е моя хрумка, допълваща автентичната рецепта.


Съставки

Количества според наличното и на вкус.

  • охлюви
  • зелен лук
  • зелен чесън
  • гьоз(ъ)м (джоджен)
  • масло или друга мазнина
  • малко черен пипер
  • малко сладък червен пипер
  • сол
  • бяло вино – по желание, не е част от автентичната рецепта

Приготвяне

Количества според наличното и на вкус.

  • Събраните охлюви се изчистват. За целта ги сложете в съд с вода, която да ги покрива. Похлупете с капак, за да не изпълзят навън. Оставете ги така поне 4–5 часа. Това е необходмо, за да се изчисти слузта и храната, останала в тях. След това ги изплакнете добре, преместете ги в тенджера със студена вода и щипка сол и ги сварете за около 2 часа.
  • Извадете сварените охлюви от тенджерата, измийте ги със студена вода и ги оставете да се отцедят. Премахнете черупките им с помощта на вилица. В задната им част има черна ивица, която се изрязва и изхвърля.
  • Нарежете месото на охлювите на 2 или 3 парчета. Останалите зелени съставки също наситнете на едро
  • Сгорещете мазнината в тиган и добавете към нея охлювите. Задушете ги докато спрат да отделят слуз и след това добавете зелениите. Задушете още малко до готовност.
  • Ако добавяте вино, неговото място е накрая, за да се запази аромата му. Не прекалявайте с количеството, достатъчни са само няколко лъжици, за да обърнат аромата, но не и да разводнят ястието ви.
  • Сервирайте гозбата, като за финал може да я поръсите отгоре с още няколко щипки свеж градински гьозум.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.