Каним те на това вълнуващо кулинарно приключение в Пелион!

Представи си: аромат на прясно изпечена гръцка баница, чаша вино с гледка към планината, слънчеви плажове, кулинарни уроци с майстори на традиционната кухня и дегустации при местни производители, които разкриват тайните на най-автентичните вкусове на полуострова. А най-добрата част? Ще споделиш това пътешествие с две изключителни гастрономически дами: Мария Жекова – водеща на „Вкусът на България“ по bTV, победителка в „MasterChef България“ и кулинарен фотограф, и Гергана Кабаиванова – експерт в гастрономическия туризъм и основател на Pendara.bg. Резервирай своето място сега и подготви сетивата си за една неповторима вкусово-културна приказка!

Волос: Градът на аргонавтите и вратата към Пелион

Волос е живописен пристанищен град в Южна Тесалия, третият по значимост в Гърция след Пирея и Солун. Той е мост между континенталната част на страната и Спорадските и Северноегейските острови. Градът е изграден върху древните останки на Деметриас, Пагасае и Йолкос – легендарният дом на Язон и мястото, където е построен корабът “Арго”. Затова Волос е известен като “градът на аргонавтите”.

Около пристанището и променадата се намира търговската част на града, където неокласическите сгради съживяват историята. Не пропускайте археологическия музей, музея на коприната, националния железопътен музей и други културни забележителности. На самия бряг ще срещнете скулптура на “Арго” и реплика на кораба в реални размери, която понякога участва в изложения и може да не е на място.

Пелион: Планинска магия и екзотични плажове

Полуостровът Пелион е като изваден от приказка – планина, обвита с традиционни села и екзотични плажове. Села като Портария, Макриница и Загора са истински музей на времето, с бели къщи, каменни покриви и тесни калдъръмени улички. Плажовете като Милопотамос и Агиос Йоанис са известни с кристално синята си вода и каменистите брегове, но са по-труднодостъпни – идеални за любителите на приключенията.

Kritsa Gastronomy Hotel – царството на местните вкусове

В сърцето на Пелион се намира село Портария, дом на Kritsa Gastronomy Hotel. То е идеална база за изследване на региона – само на 25 минути от Волос, 35 минути от плажа и 30 минути от ски центъра. Селото е известно с терасовидните си къщи, течащите планински потоци и свежия планински въздух.

Хотелът е разположен на площада на Портария, сред цъфнали хортензии и вековни дървета. Тук ще се насладите на автентична гръцка кухня, приготвена с местни продукти – от пресни плодове и сирена до традиционни ястия като баници, страпацада и медени понички. Събуждането с аромата на гръцко кафе и гледката към Пагасетийския залив е незабравимо преживяване.

Пендара на село

Добре дошли в общността на Пендара!

Тук ще представим най-новите ни домакини, които все още неуверено пристъпват към сцената за вашето гостуване. Подкрепете ентусиазма им с първи резервации и споделете преживяването си, за да ги окуражите.

Гастрономически Пелион с Мария Жекова и приятели

1,700 лв.

/ на гост


Дати: 22 – 27 май 2026 г.

Преживяването се предлага и по индивидуална поръчка – с други дати по избор, при група от 10 до 20 души.

📖  Програма:

22 май (петък): Очарованието на Олимп и настаняване в бутиков хотел

  • Отпътуване от София в 7:30 ч.
  • Обяд и разходка в Палеос Пантелеймонас – едно от най-живописните села на Олимп.
  • Настаняване в бутиков хотел в Портария
  • Вечеря с традиционна кухня в Kritsa Gastronomy – отличен местен ресторант, сертифициран с “Greek Breakfast”.

23 май (събота): Метеора & Винена дегустация сред красива земеделска Тесалия

  • Преди обед: посещение на магнетичния манастирски комплекс в Метеора
  • Обяд и бавен следобед във винарна Filia Gi: дегустация на 4 чистосортови местни вина (Malagouzia, Assyrtiko, Limniona Early Harvest, Limniona Unfiltered) и традиционен обяд (дзадзики, салата от патладжани, гръцка салата, Бацина (баница с тиквички и сирене фета), долмадаки с кисело мляко и копър, бавно печено свинско и картофи на пещ, прясно изпечен хляб на пещ)
  • Посещение на сладкарница във Фарсала за опитване на специфичната им халва
  • Тур сред живописните земеделски райони на Тесалия.

24 май (неделя): Ден в Макриница

  • Разходка из живописното селце. Свободно време.

25 май (понеделник): Ден във ферма Караискос

  • Посещение на фермерския пазар във Волос – пазаруване на продукти за кулинарния урок
  • Обиколка на фермата за запознаване със стопанството. Събиране на продукти за урока.
  • Кулинарен урок за приготвяне на традиционна гръцка баница с местна майсторка. Приготвяне на фермерски тиквени кюфтенца и традиционна дзадзики.
  • Бавен обяд с домакините.

26 май (вторник): Тайните на черния чесън и ципуро изживяване с Greg Chelmis R&D Chef в MeZen Volos

  • Посещение на Black Garlic DownVillage – малка инициатива за производство на черен чесън.
  • Богата ципуро дегустация с мезета в култовия MeZen във Волос и среща с Greg Chelmis R&D Chef.
  • Свободно време във Волос.

27 май (сряда): Отпътуване към София с обяд в бутикова таверна в Солун


Цената включва:

  • 5 нощувки в бутиков винтидж хотел в Портария с богати и бавни гръцки закуски
  • Кулинарен урок в Karaiskos Farm
  • 4-степенна винена дегустация на чистосортови местни вина и традиционен обяд във Винарна Filia Gi
  • Посещения на: Палеос Пантелеймонас на Олимп, Метеора, Макриница, Волос, Солун – със свободно време
  • По желание на групата: плаж или пешеходна планинаска разходка из Пелион
  • Транспорт на групата с луксозен климатизиран автобус
  • Гастрономически водачи – Мария Жекова и Гергана Кабаиванова
  • Туристическа застраховка
  • Подарък: приключенска карта на Южна и Централна България

Цената НЕ включва:

  • Туристическа такса 3 EUR/ден на човек за хотела.
  • Обеди и вечери.
  • Лични разходи.

Водачи на преживяването:

Гергана Кабаиванова – създател на Pendara.bg – най-голямата платформа за гастрономически туризъм в България, която популяризира автентичния български вкус и култура. Експерт в областта на преживяванията и селския туризъм с богат опит в маркетинга, бизнес развитието и работата с местни общности и читалища.

Мария Жекова – доказан професионалист в областта на кулинарната фотография и гастрономията, със силна връзка към българските традиции и местни продукти. Като победителка в българското издание на „Мастър шеф“ и създател на хранилището за мечти „Силивряк“ – център за изкуство и здравословна храна, тя е водеща фигура в съхранението и популяризирането на българската кулинарна култура.

 

*Запазваме си правото на корекция на цената, в случай че тази на горивото се повиши над 2.80 лв./л.

Преживяването се организира в партньорство с Bronco.bg


Общо:

1,700 лв.

3 отзива за Гастрономически Пелион с Мария Жекова и приятели

  1. 5 out of 5

    Евгения Гайдова

    Имах нужда точно от това пътуване. Срещнах хора, които ме вдъхновиха, видях красотата на Гърция от друг ъгъл, насладих се на друга различна храна, махнах се за кратко от “токсичното медийно облъчване”. С други думи – “ПРЕЧИСТИХ СЕ”! Благодаря ви от сърце! БЛАГОДАРЯ на Гери и Мария, защото те придаваха различен акцент на пътуването и доказаха за сетен път, че са мноого добри в това, което правят със “сърце и душа”. Силивряк и Пендара са моите и на Ники също …бъдещи, помечтани вече мечти!

  2. 5 out of 5

    Нина Георгиева

    Прекрасно изживяване, без забележки или компромиси! Тръгнах със скромни очаквания, но се върнах направо във възтогр от пътуването. Надмина и най-смелите ми мечти за гастрономическо приключение. Благодаря от сърце на всички “виновници” и замесени!

  3. 5 out of 5

    Mariya Dimitrova (потвърден клиент)

    За мен беше едно вълшебно и трансформиращо преживяване. Срещнах невероятни и вдъхновяващи ЧОВЕЦИ, смислено общуване, хубава храна и прекрасни места.
    Мария и Гери, вие сте прекрасен тандем и водачи, които се бяхте погрижили за всичко, за да имаме това невероятно преживяване ❤️❤️❤️ Благодаря от сърце на всички, с които споделихме това приключение ❤️🤗

Добавяне на отзив

0
    Вашата количка
    Количката ви е празнаВръщане към магазина
      Използвай промо код