Фасул в тиква

Смилянският фасул е сорт боб, който се отглежда само и единствено в родопското село Смилян. Той е в процес на защита като географско указание (ЗГУ) и се отличава с пъстри или чисто бели бобчета с големи размери. Те се топят в устата.

Фасул в тиква е типично ястие за селото.

Продукти

1 средно голяма тиква 0,500 кг Смилянски фасул- едър, 2 бр. моркови, 1 глава кромид лук, 1 к. ч. олио, сол, черен пипер, червен пипер, 1 с. л. джоджен

Приготвяне

Тиквата се измива. Отрязва се капачето заедно с дръжката. Изчиства се от вътре. Намазва се с олио и сол и се залича на 150 градуса 40 мин. Фасулът се сварява отделно като предварително се накисва в студена вода за три часа. Слага се на огъня да ври около 40 минути, след което водата се изхвърля и се налива нова вода. Прибавят се ситно нарязаните моркови, лук, олиото и червения пипер. Оставя се да ври около 2 часа до сваряване на фасула. По желание може да се прибави 1-2 с. л. доматено пюре. След сваряването се прибавят подправките и накрая се осолява на вкус. В предварително изпечената тиква се слага горещият фасул и отново за 10 мин. се запича. Преди сервиране фасулът в тиквата се залива с една супена лъжица претопено краве масло.

Вашият коментар

Item added to cart.
0 items - лв.