Чипровското Гергьовско агне е един от най-популярните местни специалитети. Може да се приготвя през целия сезон на агнената, но задължително се прави по Гергьовден. В Чипровци агнетата са по-дребни, но пасат само крехка трева и ароматни билки, откъдето идва и неповторимият вкус.
Типично ястие за Чипровци.
Продукти
1 цяло агне с дреболиите, 1,5 кг праз лук, 1 ч. л. сол, 200 г ориз, червен пипер, мащерка, олио. За плънката: шкембе, черва, бял дроб, черен дроб, праз лук, сол, ориз, мащерка
Приготвяне
Вътрешностите се варят в подсолена вода и след като изстинат, се режат на кубчета. Празът се нарязва и задушава в мазнината. Добавят се дреболиите, оризът, мащерката, червеният пипер и солта. С готовата плънка пълним агнето и го зашиваме с игла. Прорязваме с нож цепнатини по кожата на агнето и ги пълним с червен пипер и сол. Печем 5-6 часа, като поливаме със соса, за да не изсъхни месото.